Rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem i warzywami to kolejne danie na bazie klasycznego rosołu. Niezwykłe połączenie ostrych i słodkich smaków: mleka kokosowego, chili, szczypiorku, imbiru oraz limonki przenosi nas do egzotycznej kuchni. Lekka a zarazem sycąca a do tego prosta w przygotowaniu, aromatyczna i kolorowa, dzięki czemu świetnie prezentuje się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Jeśli lubicie orientalne klimaty, to polecam także zupę tajską z krewetkami i łososiem z mojego przepisu.
Składniki – zupa tajska z kurczakiem:
- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g papryki czerwonej
- 150 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 20 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 limonka lub 20 ml (2 łyżki) soku z limonki
- 10 ml (1 łyżka) sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 40 ml masła klarowanego , ghee czosnkowego lub ziołowego bądź oliwy z oliwek extra virgin
- 1 l bulionu z przepisu na rosół
- 400 ml mleka kokosowego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 pęczek (ok 30 g posiekanego) szczypiorku
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Skropić połową soku z limonki a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Papryczkę chili umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić drobno w kostkę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach lub również drobniutko posiekać.
Tłuszcz rozgrzać na patelni następnie podsmażyć na nim cebulę, czosnek, imbir i chili.
Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowane mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
W tym czasie umyć, osuszyć, wydrążyć i pokroić w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki.
Warzywa dodać na patelnię i chwilę smażyć aż lekko zmiękną.
W garnku podgrzać bulion i mleko kokosowe a następnie dodać zawartość patelni i sos sojowy. Całość wymieszać i gotować ok 15 minut.
Doprawić pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku.
- Zupa tajska z kurczakiem znakomicie komponuje się ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Osobiście podaję ją samą ale fajnie komponuje się także z makaronem konjac.
- Smacznego!
- —
- BTW całości bez makaronu: 2395 g, 2404 kcal, B 169 g, T 195 g, W (całkowite) 41 g. W 100 g: 100 kcal, B 7 g, T 8g, W (całkowite) 2 g.
Witam, czy mogę zastąpić kurczaka tofu??
Jakie będzie wtedy macro?
Trzeba sobie samemu policzyć 😉
Hej Olu wlasnie wychodze z diety lignaform – wysokobialkowej, ketogenicznej. Schudlam 10 kilo sukces jest bo alub za 3 tyg 😉 Do weglowodanow zupelnie nie chce wracac, tluszcze bardzo mnie pociagaja. Super, ze prowadzisz bloga wlasnie sie dowiedzialam ze rosol mimo marchewki jest keto, wiec zjadlam go z pokrojonym nalesnikiem bialkowym. Pycha. A pisze to wszystko pod zupa tajska, bo na podroz poslubna lecimy do Tajlandii i strasznie strasznie boje sie porazki diety – przeciez oni tam jak nie ryz, to makarony, sajgony, pampuchy, pierozki, slodkie sosy i pasty do wszystkiego… boje sie, ze nie bede miala co jesc i 2 tygodnie bede zyla w strachu psujac sobie podroz :/ ehh. Anyway. Naprawde podziwiam za wytrwalosc i to ze prowadzac bloga pomagasz innym! Dzieki.
Jeśli trafisz do lokalu gdzie można skomponować posiłek bez ryżu, makaronu itd to zawsze możesz wybrać mięso, ryby, owoce morza z warzywami i będzie OK.