Witaj na moim blogu!

TAJSKA ZUPA LCHF Z KREWETKAMI I ŁOSOSIEM (LCHF, keto, paleo, optymalna)

5/5 - (2 ocen)

Aromatyczna i sycąca zupa z dodatkiem morskich przysmaków.  Delikatne, rozpadające się w ustach kawałki łososia, tłusty bulion i soczyste krewetki. Całość smakuje fantastycznie! Mój mąż uwielbia tę zupę, jest lekka, zdrowa, jednocześnie sycąca i smaczna, a o tej porze roku — dzięki dodatkom imbiru i chilli —  rozgrzewająca 😉

Składniki:

200 g krewetek obranych ze skorupek

200 g łososia pokrojonego w kostkę

400 ml mleka kokosowego

400 ml rosołu drobiowego

3 cebule dymki – ok 60 g

2 łyżeczki startego imbiru

4 ząbki czosnku posiekanego

3 łyżki soku z limonki

chilli do smaku

szczypiorek

60 g oleju kokosowego

Krewetki rozmrozić (jeśli mrożone), osuszyć, usunąć ogonki.

Z łososia zdjąć skórę i wyfiletować z ości. Następnie pokroić w kostkę ok 1-1,5 cm.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i przełożyć do garnka.

Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć starty imbir, czosnek oraz łososia.

Gdy białko mięsa zetnie się, czyli łosoś uzyska biały kolor przełożyć do cebuli, dodać rosół oraz mleczko kokosowe.

Po 5 minutach dodać krewetki.

Całość doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Doprawić do smaku sokiem z limonki, chilli oraz solą i pieprzem.

Dodać szczypiorek i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.

Smacznego!

BTW całości: waga 1345 g, 2605 kcal, B 134g, W 32g, T 212g. W 100 g: 194 kcal, B 10g, W 2,4 g, T 16 g.

9 komentarzy

Anda

200 krewetek obranych ze skorupek… długo się zejdzie i z obieraniem i z liczeniem 😀
– pewnie chodzi o gramy, prawda?

Odpowiedz
Agnieszka Ko

Bardzo smaczna. nie miałam samych krewetek, więc powędrowały kalmary, krewetki, mule i ośmiorniczki. Dodałam też kilka pociętych w paski grzybków mun i pasków bambusa…

Odpowiedz
Ola

To zależy jakiej wielkości ma być porcja dla danej osoby, czyli od indywidualnego makro 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *