Witaj na moim blogu!

ZUPA SZPINAKOWA (keto, LCHF, bez laktozy, redukcja, MAD)

4.4/5 - (10 ocen)

Zupa szpinakowa jest bardzo aromatyczna, esencjonalna, smaczna i zdrowa a do tego łatwa do przygotowania. Bez wątpienia to kolejne uniwersalne danie, które sprawdzi się na każdym etapie diety. Można ją podawać z różnorodnymi, ulubionymi dodatkami w zależności od preferencji smakowych czy właśnie celu diety, a tym samym makro jakie chcemy osiągnąć. W związku z tym do zupy można dodać płatki migdałów, jajko na twardo lub w koszulce, pestki dyni, olej MCT, oliwę extra virgin lub smakową. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem sera feta, mozzarelli, ricotty, ale i śmietanki kokosowej u osób unikających nabiału.

Składniki – zupa szpinakowa

Dodatki:

Przygotowanie

Szpinak umyć pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć na sitku.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

W głębokim garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklić wyciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę. Następnie dodać szpinak. Całość dusić aż liście skurczą się i będą miękkie.

Do garnka wlać podgrzany bulion drobiowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotować przez 15 minut a następnie całość zblendować ręcznym blenderem lub wlać zupę do kielicha blendera.

Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać z ulubionymi dodatkami, wliczając je oczywiście do makro.

Jeśli lubicie zupy krem to polecam także z dyni, brokułów, szparagów, cukinii.

BTW całości z w/w składników bez dodatków: 615 g, 353 kcal, B 27 g, T 24 g, W 10 g.

BTW całości z w /w składników oraz w/w dodatków: 685 g, 507 kcal, B 36 g, T 36 g, W 11 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *