Zupa szpinakowa jest bardzo aromatyczna, esencjonalna, smaczna i zdrowa a do tego łatwa do przygotowania. Bez wątpienia to kolejne uniwersalne danie, które sprawdzi się na każdym etapie diety. Można ją podawać z różnorodnymi, ulubionymi dodatkami w zależności od preferencji smakowych czy właśnie celu diety, a tym samym makro jakie chcemy osiągnąć. W związku z tym do zupy można dodać płatki migdałów, jajko na twardo lub w koszulce, pestki dyni, olej MCT, oliwę extra virgin lub smakową. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem sera feta, mozzarelli, ricotty, ale i śmietanki kokosowej u osób unikających nabiału.
Składniki – zupa szpinakowa
- 120 g szpinaku świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli
- 10 ml oliwy z oliwek
- 450 ml bulionu drobiowego (u mnie gotowy bulion drobiowy naturalny pasteryzowany Rosolove)
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- gałka muszkatołowa
Dodatki:
- 1 jajko
- 10 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Szpinak umyć pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć na sitku.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
W głębokim garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklić wyciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę. Następnie dodać szpinak. Całość dusić aż liście skurczą się i będą miękkie.
Do garnka wlać podgrzany bulion drobiowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotować przez 15 minut a następnie całość zblendować ręcznym blenderem lub wlać zupę do kielicha blendera.
Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z ulubionymi dodatkami, wliczając je oczywiście do makro.
Jeśli lubicie zupy krem to polecam także z dyni, brokułów, szparagów, cukinii.
—
BTW całości z w/w składników bez dodatków: 615 g, 353 kcal, B 27 g, T 24 g, W 10 g.
BTW całości z w /w składników oraz w/w dodatków: 685 g, 507 kcal, B 36 g, T 36 g, W 11 g.
Swietna
Zgadzam się – zdecydowanie świetna zupa! Coś czuję, że już na stałe wejdzie do mojego menu:)