Korzystam z sezonu na szparagi i tak jak obiecałam wpada pierwszy przepis z nimi w roli głównej. Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i przepyszny krem z zielonych szparagów, który jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Znakomity na śniadanie, obiad i kolację a także na wizytę gości bo nie tylko smakuje, ale i prezentuje się wspaniale 😉

Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok 500 g – po odcięciu łodyg ok 400 g)
50 g tłuszczu (masło klarowane, smalec, olej kokosowy, oliwa z oliwek)
50 g cebuli
5 g (2 ząbki) czosnku
1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) - sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa
- opcjonalnie starty parmezan
- płatki migdałów, pestki dyni lub słonecznika
- chipsy z boczku
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać lub odkroić twarde i grube końce.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W garnku roztopić tłuszcz, zeszklić cebulę i dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość zalać bulionem a po zagotowaniu dodać szparagi. Po 5 minutach wyjąć główki a resztę gotować jeszcze 5 minut.
Kilka główek polecam zostawić do dekoracji a resztę dodać do zupy i całość zmiksować.
Opcjonalnie w wersji bez laktozy można przed miksowaniem dodać do gotującej się zupy śmietankę kokosową.
Całość przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Osoby nie unikające nabiału mogą dodać śmietany i startego parmezanu podczas miksowania lub po podaniu na talerz.Podawać z całymi główkami szparagów, płatkami migdałowymi, uprażonymi chipsami boczku, bazylią lub wspomnianym parmezanem i śmietaną.
Osoby na redukcji mogą zastąpić rosół bulionem warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy – po ugotowaniu warzywa wyrzucić) i dodać porcję chudego gotowanego mięsa jak pierś kurczaka czy indyka aby podbić białko a zmniejszyć tłuszcz.
Smacznego!
—
BTW całości: czystego kremu na rosole bez jakichkolwiek dodatków: 1505 g, 1117 kcal, B 53 g, T 110 g, W 28 g. W 100 g: 74 kcal, B 4 g, T 7 g, W 2 g.
Dodaj komentarz