Sezon na dynie w pełni więc dzielę się z Wami przepisem na zupę krem z dyni 😉 Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
Składniki:
- 500 ml rosołu
- 400 g dyni hokkaido
- 1 duża marchewka z rosołu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 15 g tłuszczu (olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
- szczypta chilli do smaku
- sól kłodawska do smaku
- natka pietruszki
- pestki dyni
- chipsy z boczku
- mięso z rosołu
Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne dni robię z nich różne zupy krem np. z brokułów lub właśnie z dyni.
Zagrzać w garnku rosół.
Dynia hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, dlatego należy ją umyć, przekroić na ćwiartki i wyjąć wnętrze z pestkami.
Pokroić dynię na kawałki wielkości ok 3 cm a następnie umieścić je z marchewką z rosołu w gorącym bulionie tak aby zanurzyły się w całości.
Cebulę i czosnek obrać a następnie pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć lekko cebulę i czosnek z kurkumą.
Zeszkloną cebulę i czosnek dodać do garnka z rosołem i dynią. Dodać pozostałe przyprawy a następnie gotować całość do miękkości przez ok 20-30 minut.
Na tłuszczu podsmaż plastry boczku tak aby powstały chipsy bekonowe.
Gdy składniki zupy są już miękkie zmiksować całość na gładki krem.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki.
Smacznego 🙂
Zupa idealnie nadaje się również do mrożenia więc jest kolejnym praktycznym daniem dla osób, które nie maja czasu na codzienne gotowanie 😉
—
BTW zupy na bazie rosołu z mojego przepisu bez dodatków: 1110g, 1022 kcal, B 38g, T 70g, W 60g. W 100g: 92 kcal, B 3,5g, T 6,3g, W 5,4g.
Dodaj komentarz