Witaj na moim blogu!

ZUPA KREM Z DYNI (keto, paleo, LCHF, optymalny)

4.5/5 - (10 ocen)

Sezon na dynie w pełni więc dzielę się z Wami przepisem na zupę krem z dyni 😉 Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

14917151_1108415079211826_4429067459039758206_o-2

Składniki:

Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne dni robię z nich różne zupy krem np. z brokułów lub właśnie z dyni.

Zagrzać w garnku rosół.

Dynia hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, dlatego należy ją umyć, przekroić na ćwiartki i wyjąć wnętrze z pestkami.

Pokroić dynię na kawałki wielkości ok 3 cm a następnie umieścić je z marchewką z rosołu w gorącym bulionie tak aby zanurzyły się w całości.

Cebulę i czosnek obrać a następnie pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć lekko cebulę i czosnek z kurkumą.

Zeszkloną cebulę i czosnek dodać do garnka z rosołem i dynią. Dodać pozostałe przyprawy a następnie gotować całość do miękkości przez ok 20-30 minut.

Na tłuszczu podsmaż plastry boczku tak aby powstały chipsy bekonowe.

Gdy składniki zupy są już miękkie zmiksować całość na gładki krem.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami dyni, natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Zupa idealnie nadaje się również do mrożenia więc jest kolejnym praktycznym daniem dla osób, które nie maja czasu na codzienne gotowanie 😉

BTW zupy na bazie rosołu z mojego przepisu bez dodatków: 1110g, 1022 kcal, B 38g, T 70g, W 60g. W 100g: 92 kcal, B 3,5g, T 6,3g, W 5,4g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *