Tym razem coś dla amatorów sałatki gyros. Aromatyczna, pyszna i bardzo sycąca zupa gyros to jedno z ulubionych dań wśród moich domowników i gości. Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z przyprawą gyros, duszonymi warzywami, czosnkiem i ostrą papryką daje znakomity efekty końcowy. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze jesienne i zimowe dni. Jest to doskonały pomysł na obiad nie tylko dla osób na keto czy LCHF, ale dla całej rodziny bądź gości. Zupa gyros dzięki zawartości mięsa oraz warzyw jest bardzo sycąca, więc idealnie sprawdzi się na redukcji. Natomiast przy zwiększeniu ilości tłuszczu śmiało może znaleźć się także w menu na adaptacji.
Składniki – zupa gyros
- 650 g piersi kurczaka
- 100 g cebuli
- 200 g pieczarek
- 100 g papryki żółtej
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g papryki zielonej
- 3 ząbki czosnku
- 100 g oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 30 g passaty pomidorowej 100%
- 120 g śmietany 30%
- 20 g przyprawy gyros
- 10 g papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 l gorącej wody
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie przyprawić je częścią tłuszczy oraz przyprawą do kebaba lub gyrosa i odstawić na 15 minut.
Gotowe mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni.
Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie zeszklić na pozostałej części tłuszczu. Do duszącej się cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i wyłożyć na patelnię. Grzyby dusić aż się skurczą.
Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki. Następnie warzywa przełożyć na patelnię, dodać passatę pomidorową, paprykę słodką i ostrą a następnie całość wymieszać.
Podsmażone mięso oraz warzywa umieścić w garnku. Wlać 1 litr wrzącej wody. Całość gotować 20-25 minut.
Następnie zupę zaprawić śmietaną. W tym celu najpierw należy w miseczce lub kubku wymieszać 120 g śmietany z odrobiną wywaru z zupy. Tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą i wymieszać. Gotować 2-3 minuty a na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
—
BTW całości: 2540 g, 2240 kcal, B 157 g, T 155 g, W 36 g.
Dzieląc na 6 równych porcji, w jednej porcji: 373 kcal, B 26 g, T 26 g, W 6 g.
Dodaj komentarz