
Przepyszna i aromatyczna zupa chrzanowa sprawdzi się doskonale nie tylko na wielkanocnym stole, ale i w codziennym menu. Zdecydowanie osoby na diecie ketogenicznej, bez glutenu czy laktozy mogą śmiało zastąpić nią tradycyjny biały barszcz na zakwasie. Jest to bardzo szybkie i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Niewątpliwie poradzi sobie z nim nawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Składniki – zupa chrzanowa
- 300 g białej kiełbasy parzonej
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g cebuli
- 10 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 80 g chrzanu tartego
- 1 litr wody
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe liście laurowe
- sól kłodawska , pieprz czarny mielony, majeranek
- natka pietruszki do posypania
Dodatki opcjonalnie (należy wliczyć w makro):
- śmietana 18%
- jajko
Przygotowanie
Boczek pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku aż wytopi się trochę tłuszczu.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać wraz z czosnkiem do boczku i zeszklić.
Następnie dołożyć pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Całość zalać gorącą wodą, dodać listki, ziele angielskie, przyprawy i gotować przez 30-40 minut.
Po tym czasie dodać chrzanu i gotować przez kolejne 15 minut.
Opcjonalnie można dodać śmietany hartując ją w osobnym naczyniu, czyli wymieszać z odrobiną gorącej zupy. Znakomitym dodatkiem jest też jajko ugotowane na twardo. Wszystkie dodatkowe składniki należy oczywiście wliczyć w makro posiłku.
Zupę polecam podawać posypaną natką pietruszki.
A tutaj znajduje się więcej inspiracji na wielkanocne menu.
—
BTW całości bez dodatków: 1597 g, 1214 kcal, B 68 g, T 93 g, W 26 g.
Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej: 404 kcal, B 23 g, T 31 g, W 9 g.
Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 304 kcal, B 17 g, T 23 g, W 7 g.
Ciekawa propozycja zamiast tradycyjnego żurku. Na pewno skorzystam