Witaj na moim blogu!

ZUPA CHRZANOWA (keto, bez laktozy, redukcja)

4.6/5 - (20 ocen)

Przepyszna i aromatyczna zupa chrzanowa sprawdzi się doskonale nie tylko na wielkanocnym stole, ale i w codziennym menu. Zdecydowanie osoby na diecie ketogenicznej, bez glutenu czy laktozy mogą śmiało zastąpić nią tradycyjny biały barszcz na zakwasie. Jest to bardzo szybkie i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Niewątpliwie poradzi sobie z nim nawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Składniki – zupa chrzanowa

Dodatki opcjonalnie (należy wliczyć w makro):

  • śmietana 18%
  • jajko

Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę a następnie podsmażyć w garnku aż wytopi się trochę tłuszczu.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać wraz z czosnkiem do boczku i zeszklić.

Następnie dołożyć pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Całość zalać gorącą wodą, dodać listki, ziele angielskie, przyprawy i gotować przez 30-40 minut.

Po tym czasie dodać chrzanu i gotować przez kolejne 15 minut.

Opcjonalnie można dodać śmietany hartując ją w osobnym naczyniu, czyli wymieszać z odrobiną gorącej zupy. Znakomitym dodatkiem jest też jajko ugotowane na twardo. Wszystkie dodatkowe składniki należy oczywiście wliczyć w makro posiłku.

Zupę polecam podawać posypaną natką pietruszki.

A tutaj znajduje się więcej inspiracji na wielkanocne menu.

BTW całości bez dodatków: 1597 g, 1214 kcal, B 68 g, T 93 g, W 26 g.

Dzieląc na 3 równe porcje, w jednej: 404 kcal, B 23 g, T 31 g, W 9 g.

Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 304 kcal, B 17 g, T 23 g, W 7 g.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *