Witaj na moim blogu!

ZUPA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu)

3.1/5 - (50 ocen)

Tym razem coś dla miłośników zup, ale i fast foodów oraz sera, czyli zupa cheesburgerowa. Pyszna i sycąca a do tego szybka i prosta w przygotowaniu. Bazę stanowi oczywiście bulion, ale i dobrej jakości ser (mam mega wybór w e.Leclerc Radom, gdzie właściciel rodowity Francuz dba o najlepszy serowy asortyment) . Do tego tradycyjne składniki, jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso wołowe, bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek.  Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą zupę na co dzień, ale i od święta.

Składniki – zupa cheesburgerowa:

Białą cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso.Całość smażyć aż mięso będzie rumiane.

Podsmażone mięso wrzucić do gorącego bulionu i gotować ok 20-30 minut aż będzie miękkie.

Cebulę czerwoną przekroić na pół a następnie pokroić w piórka.

Pomidory lub/i paprykę umyć i pokroić w kostkę a górki kiszone w plasterki lub również w kosteczkę.

Szczypiorek posiekać drobno.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojonego ogórka, musztardę oraz ketchup lub sos albo przecier pomidorowy i później doprawić odpowiednimi przyprawami. Całość gotować ok 5 minut.

Następnie dodać starty ser i gotować kolejne 10-15 minut mieszając by ser rozpuścił się dokładnie.

Gotową zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką lub/i chili oraz ulubionymi przyprawami.

W tym czasie podsmażyć lekko pokrojony w plasterki lub kostkę boczek.

Zupa cheesburgerowa najlepiej smakuje podawana od razu po ugotowaniu choć można ja też podgrzewać.

Po nałożeniu do talerzy polecam dodać pokrojoną w kostkę świeżą papryką lub pomidora, podsmażony bekon oraz szczypiorek.

Jeśli szukacie zamienników innych dań typu fast food w wersji LCHF to polecam bardzo popularne przepisy na pizzę serowo-kokosową, na spodzie z kalafiora lub cukinii, hot dogów czy tradycyjne hamburgery z keto bułką.

BTW: 2495 g, 3004 kcal, B 215 g, T 262 g, W 25 g. W 100 g: 120 kcal, B  9 g, T 11 g, W 1 g. Makro można podbić dodając wybranego tłuszczu do zupy na talerzu np. oliwy z oliwek, lnianego, MCT itp.

5 komentarzy

Bibi

Jakiego sera używasz do zupy? Mój absolutnie nie chce się rozpuścić, robi się z niego klucha.

Odpowiedz
Leerkoo

Mi tez się niestety zrobiła 🙁 to chyba musi być taki mocno miękki ser do takiego rozpuszczania 🙂

Odpowiedz
Leerkoo

Ja używam już serka topionego. Staram się brać w miarę o krótkim składzie. Ser tarty sie nie sprawdzał :/

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *