Tym razem coś dla miłośników zup, ale i fast foodów oraz sera, czyli zupa cheesburgerowa. Pyszna i sycąca a do tego szybka i prosta w przygotowaniu. Bazę stanowi oczywiście bulion, ale i dobrej jakości ser (mam mega wybór w e.Leclerc Radom, gdzie właściciel rodowity Francuz dba o najlepszy serowy asortyment) . Do tego tradycyjne składniki, jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso wołowe, bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek. Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą zupę na co dzień, ale i od święta.
Składniki – zupa cheesburgerowa:
- 1,5 litra bulionu
- 150 g żółtego sera dobrej jakości
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 100 g boczku wędzonego
- 50 g cebuli białej
- 50 g cebuli czerwonej
- 50 g ogórków kiszonych
- 50 g papryki czerwonej lub pomidorów ( mnie w makro papryka
- 2 ząbki czosnku
- 20 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee
lub oliwy z oliwek extra virgin - 10 g pikantnego ketchupu bez cukru lub sosu pół na pół chili i pomidory albo przecieru pomidorowego 100%
- 10 g musztardy dobrej jakości (patrz na skład i ilość cukru)
- sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
papryka słodka
papryka ostra - chili
- inne ulubione przyprawy o czystym składzie
Białą cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso.Całość smażyć aż mięso będzie rumiane.
Podsmażone mięso wrzucić do gorącego bulionu i gotować ok 20-30 minut aż będzie miękkie.
Cebulę czerwoną przekroić na pół a następnie pokroić w piórka.
Pomidory lub/i paprykę umyć i pokroić w kostkę a górki kiszone w plasterki lub również w kosteczkę.
Szczypiorek posiekać drobno.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojonego ogórka, musztardę oraz ketchup lub sos albo przecier pomidorowy i później doprawić odpowiednimi przyprawami. Całość gotować ok 5 minut.
Następnie dodać starty ser i gotować kolejne 10-15 minut mieszając by ser rozpuścił się dokładnie.
Gotową zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką lub/i chili oraz ulubionymi przyprawami.
W tym czasie podsmażyć lekko pokrojony w plasterki lub kostkę boczek.
Zupa cheesburgerowa najlepiej smakuje podawana od razu po ugotowaniu choć można ja też podgrzewać.
Po nałożeniu do talerzy polecam dodać pokrojoną w kostkę świeżą papryką lub pomidora, podsmażony bekon oraz szczypiorek.
Jeśli szukacie zamienników innych dań typu fast food w wersji LCHF to polecam bardzo popularne przepisy na pizzę serowo-kokosową, na spodzie z kalafiora lub cukinii, hot dogów czy tradycyjne hamburgery z keto bułką.
—
BTW: 2495 g, 3004 kcal, B 215 g, T 262 g, W 25 g. W 100 g: 120 kcal, B 9 g, T 11 g, W 1 g. Makro można podbić dodając wybranego tłuszczu do zupy na talerzu np. oliwy z oliwek, lnianego, MCT itp.
Jakiego sera używasz do zupy? Mój absolutnie nie chce się rozpuścić, robi się z niego klucha.
Różne, ale chociażby Królewskiego z Sierpca.
Mi tez się niestety zrobiła 🙁 to chyba musi być taki mocno miękki ser do takiego rozpuszczania 🙂
Hej! Robię update- całkowicie rozpuszcza się cheddar i ma piękne makro
Ja używam już serka topionego. Staram się brać w miarę o krótkim składzie. Ser tarty sie nie sprawdzał :/