Witaj na moim blogu!

ZUPA BOTWINKOWA (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja

4.9/5 - (7 ocen)

Wiosenna i kolorowa zupa botwinkowa – z młodych buraczków i ich liści! Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny! Lekka, niskoklaoryczna, a zarazem bardzo sycąca. Doskonale sprawdzi się u osób na redukcji, a z odpowiednimi dodatkami także na keto adaptacji i innych etapach diety. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo. Zdecydowanie jest to jedna najszybszych i najłatwiejszych zup, co jest jej ogromnym atutem, gdy nie masz czasu na gotowanie! Polecam także inne zupy z moich przepisów.

Składniki – zupa botwinkowa

Przygotowanie

Nóżki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Następnie mięso włożyć do garnka, zlać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Gotować przez 50 minut pod przykryciem.

Buraczki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, ćwiartki lub kostkę, w zależności od ich wielkości. Łodygi i liście opłukać, osuszyć i posiekać. Następnie wszystko przełożyć do miski i odstawić.

Ugotowane nóżki wyjąć, przestudzić a następnie obrać ze skóry i kości by zostało samo mięso.

Do wywaru natomiast dodać pokrojoną botwinkę oraz sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż buraczki będą miękkie.

Następnie dodać mięso, posiekany koperek i doprawić do smaku. Gotować przez kilka minut

Zupę polecam podawać z jakiem na twardo. Opcjonalnie można ją także zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym.

BTW całości: 2305 g, 959 kcal, B 72 g, T 65 g, W 16 g.

Dzieląc na równe porcje, w jednej: 480 kcal, B 36 g, T 33 g, W 8 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *