Wiosenna i kolorowa zupa botwinkowa – z młodych buraczków i ich liści! Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny! Lekka, niskoklaoryczna, a zarazem bardzo sycąca. Doskonale sprawdzi się u osób na redukcji, a z odpowiednimi dodatkami także na keto adaptacji i innych etapach diety. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo. Zdecydowanie jest to jedna najszybszych i najłatwiejszych zup, co jest jej ogromnym atutem, gdy nie masz czasu na gotowanie! Polecam także inne zupy z moich przepisów.
Składniki – zupa botwinkowa
- 300 g botwinki (waga buraczków i liści)
- 30 ml oliwy z oliwek
- ok 330 g nóg kurczaka (po obraniu 200 g mięsa bez skóry i kości)
- 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 małe liście laurowe
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 20 ml soku z cytryny
- 15 g koperku
- 1,5 litra wody
- 4 jajka na twardo
Przygotowanie
Nóżki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Następnie mięso włożyć do garnka, zlać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Gotować przez 50 minut pod przykryciem.
Buraczki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, ćwiartki lub kostkę, w zależności od ich wielkości. Łodygi i liście opłukać, osuszyć i posiekać. Następnie wszystko przełożyć do miski i odstawić.
Ugotowane nóżki wyjąć, przestudzić a następnie obrać ze skóry i kości by zostało samo mięso.
Do wywaru natomiast dodać pokrojoną botwinkę oraz sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż buraczki będą miękkie.
Następnie dodać mięso, posiekany koperek i doprawić do smaku. Gotować przez kilka minut
Zupę polecam podawać z jakiem na twardo. Opcjonalnie można ją także zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym.
—
BTW całości: 2305 g, 959 kcal, B 72 g, T 65 g, W 16 g.
Dzieląc na równe porcje, w jednej: 480 kcal, B 36 g, T 33 g, W 8 g.
Dodaj komentarz