Nie taki fast food straszny, jak go malują! 😉 Pod warunkiem, że przygotowujemy go sami z odpowiednich składników i oczywiście zrezygnujemy z tradycyjnych bułek 😉
Podaję zatem przepis na idealne, soczyste i przepyszne hamburgery LCHF 🙂
Składniki na 4 hamburgery:
- 500 g mięsa wołowego z tłuszczem np. rostbef, karkówka
- 100-150 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól kłodawska, pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- smalec do smażenia
- sałata rzymska
- 2 ogórki kiszone
- 2 pomidory
- 4 plastry sera żółtego
- sos czosnkowy: majonez, śmietana, czosnek, oregano
Wołowinę zmielić drobno. Mięso doprawić zmielonymi przyprawami i solą.
Wymieszać z zimnym bulionem lub wodą i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety.
Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka, pomidora i cebulę na plastry.
Przygotować sos czosnkowy, ketchup lub inne sosy.
Rozgrzać smalec na patelni. Spłaszczyć kotlety i smażyć z obu stron do zrumienienia. Pod koniec smażenia położyć na mięsie plasterek sera aby się lekko stopił.
Na liściu sałaty układać mięso z serem, plasterki pomidora, ogórka i cebuli z dodatkiem sosu lub/i ketchupu (przygotuj samodzielnie lub patrz na skład pilnując węglowodanów!). Wszystko przykryć drugim liściem sałaty.
Hamburgery można podawać również w chlebku/bułkach oopsies 🙂
Natkę pietruszki też się dodaje do mięsa?
Tak, natkę dodajemy do mięsa.
Jest napisane 500 g mięsa wołowego ,ale przecież karkówka to wieprzowinawiec zamiast wołowego można również użyć karkówki?
Istnieje też karkówka wołowa 😉
Marta wygrała internety. 🙂