Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

ZIELONY HAMBURGER (bez glutenu i jajek, LCHF, niskowęglowodanowy)

3.4/5 - (8 ocen)

Nie taki fast food straszny, jak go malują! 😉 Pod warunkiem, że przygotowujemy go sami z odpowiednich składników i oczywiście zrezygnujemy z tradycyjnych bułek 😉

Podaję zatem przepis na idealne, soczyste i przepyszne hamburgery LCHF 🙂12377627_855026997949631_2768215740380479699_o-001

Składniki na 4 hamburgery:

Wołowinę zmielić drobno. Mięso doprawić zmielonymi przyprawami i solą.

Wymieszać z zimnym bulionem lub wodą i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety.

Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka, pomidora i cebulę na plastry.

Przygotować sos czosnkowy, ketchup lub inne sosy.

Rozgrzać smalec na patelni. Spłaszczyć kotlety i smażyć z obu stron do zrumienienia. Pod koniec smażenia położyć na mięsie plasterek sera aby się lekko stopił.

Na liściu sałaty układać mięso z serem, plasterki pomidora, ogórka i cebuli z dodatkiem sosu lub/i ketchupu (przygotuj samodzielnie lub patrz na skład pilnując węglowodanów!). Wszystko przykryć drugim liściem sałaty.

Hamburgery można podawać również w chlebku/bułkach oopsies 🙂

5 komentarzy

Marta

Jest napisane 500 g mięsa wołowego ,ale przecież karkówka to wieprzowinawiec zamiast wołowego można również użyć karkówki?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *