Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE (bezglutenowe, keto, optymalne, LCHF)

Tym razem zapraszam na bardzo zdrowe naleśniki, które są idealnym sposobem na przemycenie szpinaku. Zielone naleśniki nie tylko znakomicie wyglądają, ale i świetnie smakują. Można je wypełniać przeróżnymi farszami mięsnymi, warzywnymi, serkami itp. a także zapiekać, odsmażać albo zjeść zaraz po usmażeniu 😉

14192801_1062470353806299_7774617454136927711_n (2)

Składniki na 3 sztuki: 
  • 4 jaja
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki łyżki łupin babki jajowatej
  • 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pierz do smaku
  • masło klarowane lub olej kokosowy

Świeży szpinak dobrze opłukać i odsączyć. Mrożony natomiast rozmrozić i również odsączyć na sitku.

Czosnek obrać i wycisnąć.

Szpinak zblendować a następnie dodać czosnek.

Do szpinaku dodać jajka, śmietanę i przyprawy i ponownie zmiksować. Im dokładniej rozbity zostanie szpinak, tym gładsza konsystencja i równomierny kolor uzyskają naleśniki.

Do masy dodać łupiny babki jajowatej i dokładnie wymieszać.

Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej prawie suchej patelni o średnicy ok 20-22 cm.

Osobiście preferujemy niezbyt cienkie, ponieważ lepiej komponują się z farszem mięsnym.

Na zdjęciu zielone naleśniki z ostrym mięsno-warzywnym farszem chińskim (łopatka wieprzowa duszona w tłuszczu z chińską mieszanką warzywną).

Przygotowując farsz należy pamiętać by uzyskać odpowiednie proporcje BTW całego posiłku.

Smacznego! 🙂

14192007_1062470377139630_2266529925070089546_n (2)

BTW naleśników bez farszu: waga 445g, 713 kcal, B 35g, T 60g, W 7g + 12g błonnika z babki jajowatej. Przyjmując, ze z porcji wychodzą 3 naleśniki. BTW 1 naleśnika: waga 148g, 238 kcal, B 12g, T 20g, W 2,3 g + 4 g błonnika (z babki jajowatej).

14 komentarzy

Ola

Duszona na smalcu łopatka wieprzowa z dodatkiem pokrojonych w cienkie paseczki warzyw: marchew, pietruszka, por, papryka plus grzybki mun. Do tego chilli, sól i pieprz do smaku.

Odpowiedz
Ola

Nie mam pojęcia bo łupiny zastępują już mąkę w wersji LCHF i nie przewiduję zamiennika dla zamiennika 😉

Odpowiedz
alkra

Rozumiem Olu. A co się stanie gdy do tych naleśników doda się np. mąkę ryżową zamiast jajowatej?? Oczywiście wersja dla osoby jeszcze nie do końca typu keto. 🙂

Odpowiedz
Ola

Możesz podmienić na śmietankę kokosową ale nie zawsze w proporcji 1:1. Trzeba dodawać „na oko” do uzyskania konsystencji 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *