Witaj na moim blogu!

ZIELONE NALEŚNIKI SZPINAKOWE (bezglutenowe, keto, optymalne, LCHF)

5/5 - (4 ocen)

Tym razem zapraszam na bardzo zdrowe naleśniki, które są idealnym sposobem na przemycenie szpinaku. Zielone naleśniki nie tylko znakomicie wyglądają, ale i świetnie smakują. Można je wypełniać przeróżnymi farszami mięsnymi, warzywnymi, serkami itp. a także zapiekać, odsmażać albo zjeść zaraz po usmażeniu 😉

14192801_1062470353806299_7774617454136927711_n (2)

Składniki na 3 sztuki: 

Świeży szpinak dobrze opłukać i odsączyć. Mrożony natomiast rozmrozić i również odsączyć na sitku.

Czosnek obrać i wycisnąć.

Szpinak zblendować a następnie dodać czosnek.

Do szpinaku dodać jajka, śmietanę i przyprawy i ponownie zmiksować. Im dokładniej rozbity zostanie szpinak, tym gładsza konsystencja i równomierny kolor uzyskają naleśniki.

Do masy dodać łupiny babki jajowatej i dokładnie wymieszać.

Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej prawie suchej patelni o średnicy ok 20-22 cm.

Osobiście preferujemy niezbyt cienkie, ponieważ lepiej komponują się z farszem mięsnym.

Na zdjęciu zielone naleśniki z ostrym mięsno-warzywnym farszem chińskim (łopatka wieprzowa duszona w tłuszczu z chińską mieszanką warzywną).

Przygotowując farsz należy pamiętać by uzyskać odpowiednie proporcje BTW całego posiłku.

Smacznego! 🙂

14192007_1062470377139630_2266529925070089546_n (2)

BTW naleśników bez farszu: waga 445g, 713 kcal, B 35g, T 60g, W 7g + 12g błonnika z babki jajowatej. Przyjmując, ze z porcji wychodzą 3 naleśniki. BTW 1 naleśnika: waga 148g, 238 kcal, B 12g, T 20g, W 2,3 g + 4 g błonnika (z babki jajowatej).

14 komentarzy

Ola

Duszona na smalcu łopatka wieprzowa z dodatkiem pokrojonych w cienkie paseczki warzyw: marchew, pietruszka, por, papryka plus grzybki mun. Do tego chilli, sól i pieprz do smaku.

Odpowiedz
Ola

Nie mam pojęcia bo łupiny zastępują już mąkę w wersji LCHF i nie przewiduję zamiennika dla zamiennika 😉

Odpowiedz
alkra

Rozumiem Olu. A co się stanie gdy do tych naleśników doda się np. mąkę ryżową zamiast jajowatej?? Oczywiście wersja dla osoby jeszcze nie do końca typu keto. 🙂

Odpowiedz
Ola

Możesz podmienić na śmietankę kokosową ale nie zawsze w proporcji 1:1. Trzeba dodawać „na oko” do uzyskania konsystencji 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *