Tym razem zapraszam na bardzo zdrowe naleśniki, które są idealnym sposobem na przemycenie szpinaku. Zielone naleśniki nie tylko znakomicie wyglądają, ale i świetnie smakują. Można je wypełniać przeróżnymi farszami mięsnymi, warzywnymi, serkami itp. a także zapiekać, odsmażać albo zjeść zaraz po usmażeniu 😉
- 4 jaja
- 100 ml śmietany 36%
- 2 łyżki łyżki łupin babki jajowatej
- 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
- masło klarowane, oliwa z oliwek, olej kokosowy
Świeży szpinak dobrze opłukać i odsączyć. Mrożony natomiast rozmrozić i również odsączyć na sitku.
Czosnek obrać i wycisnąć.
Szpinak zblendować a następnie dodać czosnek.
Do szpinaku dodać jajka, śmietanę i przyprawy i ponownie zmiksować. Im dokładniej rozbity zostanie szpinak, tym gładsza konsystencja i równomierny kolor uzyskają naleśniki.
Do masy dodać łupiny babki jajowatej i dokładnie wymieszać.
Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej prawie suchej patelni o średnicy ok 20-22 cm.
Osobiście preferujemy niezbyt cienkie, ponieważ lepiej komponują się z farszem mięsnym.
Na zdjęciu zielone naleśniki z ostrym mięsno-warzywnym farszem chińskim (łopatka wieprzowa duszona w tłuszczu z chińską mieszanką warzywną).
Przygotowując farsz należy pamiętać by uzyskać odpowiednie proporcje BTW całego posiłku.
Smacznego! 🙂
—
BTW naleśników bez farszu: waga 445g, 713 kcal, B 35g, T 60g, W 7g + 12g błonnika z babki jajowatej. Przyjmując, ze z porcji wychodzą 3 naleśniki. BTW 1 naleśnika: waga 148g, 238 kcal, B 12g, T 20g, W 2,3 g + 4 g błonnika (z babki jajowatej).
Jest może gdzieś przepis na ten ostry farsz chiński?
Duszona na smalcu łopatka wieprzowa z dodatkiem pokrojonych w cienkie paseczki warzyw: marchew, pietruszka, por, papryka plus grzybki mun. Do tego chilli, sól i pieprz do smaku.
a jakie btw dla farszu ?
BTW farszu zależy od jego składników i trzeba wyliczyć samemu 😉
Bardzo fajny przepis z wykorzystaniem dużej ilości zdrowej żywności 🙂 Dzięki, z rana będę próbować :))
Kolejny swietny przepis
Gdzie można kupić łupiny z babki jajowatej
Jaki zamiennik zamiast łupin babki jajowatej?
Nie mam pojęcia bo łupiny zastępują już mąkę w wersji LCHF i nie przewiduję zamiennika dla zamiennika 😉
Rozumiem Olu. A co się stanie gdy do tych naleśników doda się np. mąkę ryżową zamiast jajowatej?? Oczywiście wersja dla osoby jeszcze nie do końca typu keto. 🙂
Olu, czym mogę w tym przepisie zastąpić śmietanę?
Możesz podmienić na śmietankę kokosową ale nie zawsze w proporcji 1:1. Trzeba dodawać „na oko” do uzyskania konsystencji 😉
Super przepis. Zrobiłam bez babki i też jest pycha.
Cieszę się, że smakowały 🙂