Te zielone gofry nie tylko świetnie wyglądają, ale i smakują 🙂 Są aromatyczne, wilgotne, sycące i bardzo zdrowe. Stanowią idealny sposób na podanie dzieciom warzyw i przemycenie brokułów oraz szpinaku 😉 Gofry podaję z różnymi dodatkami jak np jajka, boczek, kiełbasa, sałatka np. z tuńczykiem czy śledziową.
- 3 jajka
- 15 g mąki kokosowej
- 15 g roztopionego oleju kokosowego (bez laktozy) lub masła klarowanego
- 100 g brokuła
- 25 g świeżego szpinaku
- szczypta czosnku suszonego
- pieprz czarny
- sól himalajska lub kłodawska
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie.
Szpinak umyć i osuszyć.
Warzywa zblendować dodając jajka, roztopiony tłuszcz, przyprawy i mąkę kokosową.
Ciasto zapiekać w gofrownicy. Długość pieczenia zależy od mocy sprzętu oraz Waszych preferencji smakowych.
Smacznego!
—
BTW całości: 335 g, 472 kcal, B 28 g, T 35 g, W 7 g. W 100 g: 141 kcal, B 8 g, T 10 g, W 2 g.
Czy można użyć tylko szpinaku i do tego mrożonego siekanego?