Żeberka wieprzowe z wolnowaru CrockPot to kolejne udane danie dotąd przygotowywane przeze mnie tradycyjnie, czyli po prostu duszone w garnku. Tak przygotowane żeberka są wręcz idealne – delikatne, soczyste, kruche, bardzo aromatyczne i pięknie odchodzą od kości. Wolnowar sprawia się do tego typu potraw znakomicie. Tym razem przyprawione mięso najpierw lekko podsmażyłam na złocisty kolor a następnie włożyłam do naczynia, ustawiając na „slow” i sama poszłam spać! Dzięki wolnowarowi nie muszę martwic się o temperaturę, mieszać, podlewać wodą itd. Po prostu kładę się do łóżka albo idę do pracy a obiad robi się sam! Jako osoba pracująca na 2 etaty doceniam takie gotowanie podwójnie! O innych zaletach wolnowaru CrockPot już Wam pisałam.
![żeberka wieprzowe z wolnowaru](https://olalalchf.pl/wp-content/uploads/2019/05/60467565_338663703517902_7754356152036491264_n.jpg)
Składniki – żeberka wieprzowe z wolnowaru:
- 1500 g żeberek wieprzowych
- 20 g smalcu (u mnie gęsi) lub masła klarowanego
- 100 g cebuli
- pieprz czarny mielony
- sól himalajska lub kłodawska
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml wody lub bulionu
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości tak by w każdym były 2 kostki.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Każdy kawałek mięsa natrzeć czosnkiem a następnie dokładnie posolić i posypać pieprzem z każdej strony.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Mięso podsmażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie włożyć je do wolnowaru, wlać wodę lub bulion a pomiędzy kawałkami mięsa ułożyć cebulę, ziele angielskie i liście laurowe.
Misę przykryć i ustawić wolnowar na 8 godzin pieczenia w opcji „low”.
Żeberka wieprzowe z wolnowaru znakomicie komponują się zarówno z kiszoną kapustą czy ogórkami, jak i różnego rodzaju surówkami czy gotowanymi warzywami niskowęglowodanowymi typu brokuł, kalafior czy fasolka szparagowa.
—
BTW całości składników z wodą przed obróbką: 1620 g, 5155 kcal, B 229 g, T 460 g, W 8 g, W 100 g: 291 kcal, B 13 g, T 26 g, W 0,5 g.
Żeberka udały się super, przepis prosty i pyszny.
Już jaki czas miałam wolnowar ale w zasadzie używałam go tylko do zrobienia bulionu.
Mam nadzieję na więcej przepisów 🙂
Cieszę się bardzo i obiecuję, że będą kolejne przepisy 🙂