Witaj na moim blogu!

ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, katogeniczne)

3.8/5 - (16 ocen)

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem stanowiącym idealne połączenie dla modelu LCHF tzn. tłuste mięso + kiszonki, których prozdrowotnych wartości nie trzeba chyba nikomu przypominać 😉 To jednogarnkowe danie jest jak zawsze proste i szybkie w przygotowaniu a do tego niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i sycące, więc znakomicie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni 😉

14680743_1090728337647167_7013991482812433998_n

Mięso umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje odpowiedniej wielkości. Osobiście preferuję ok 200-250 g.

Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie dokładnie wymieszać z 1,5 łyżeczki soli, majerankiem, cząbrem oraz ostrą papryką.

Następnie natrzeć mięso przygotowanymi przyprawami i odstawić do zamarynowania na minimum 3 godziny. Ja zostawiam na całą noc, dzięki czemu mięso jest idealne.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Zamarynowane mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Odciśniętą z nadmiaru wody kapustę podzielić na 2 równe części i wymieszać. Połowę wyłożyć na dnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego i posypać oprószyć zmielonym kminkiem.

Na kapuście ułożyć żeberka z tłuszczem, cebulę ziele angielskie, liście laurowe oraz posypać pieprzem.

Wyłożyć pozostałą kapustę, oprószyć kminkiem i całość zalać 1,5 szklanki wody. Dodać tłuszcz, który ewentualnie pozostał.

Piec przez 45 minut pod przykryciem w temperaturze 200ºC. Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i jeśli jest prawie gotowe to piec przez 15 minut bez przykrycia. Jeśli mięso wymaga dłuższego pieczenia to wydłużyć czas pieczenia pod przykryciem do 1 godziny lub dłużej. Wszystko zależy od wielkości kawałków żeberek.

Smacznego! 🙂

BTW całości: 2990 g, 7065 kcal, B 243 g, T 642 g, W 39 g. BTW w 100g: 236 kcal, B 8g, T 22 g, W 1,3 g.

Jeden Komentarz

Klaudia

Jak obliczyć wartości żeberek z dużą ilością mięsa? Nie chce zjeść za dużo białka no i chce móc obliczyć dzienne spożycie

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *