Kolejny patent na mięso mielone pod inną postacią niż kotlety 😉 Tym razem podpowiadam Wam pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 60 g masła klarowanego
- 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona)
- 1 cebula ok 90 g
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- 400 g sera mozzarella
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie
- opcjonalnie inne przyprawy wedle gustu
Mięso zmielić, dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i dobrze wyrobić mieszając ręką.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Mięso dodać do cebuli i podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
Fasolkę świeżą umyć, poodcinać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli fasolka szparagowa to tylko ugotować w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli na pół miękko. Po ugotowaniu dobrze odcedzić z wody.
Schłodzony ser mozzarella zetrzeć na tarce.
Podsmażone mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania. Posypać ziołami prowansalskimi a następnie połową startego sera.
Wyłożyć fasolkę szparagową i kolejną warstwę sera.
Całość posypać ziołami prowansalskimi.
Zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180° C przez ok. 15-20 minut.
Zapiekanka znakomicie smakuje sama ale można też podać ją z różnego rodzaju sosami np. na bazie śmietany, pomidorów itp.
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 2450 g, 4551 kcal, B 275 g, W 43 g, T 362 g. BTW w 100 g: 186 kcal, B 11 g, W 2 g, T 14 g.
Cześć! Gratuluję – bardzo dobra strona. Jestem od dawna pod wrażeniem. Teraz szykuję się na tę zapiekankę. Jakiej wielkości naczynia do pieczenia uzyłaś?
a jak postąpić z mrożoną fasolką? to samo co ze świeżą?
Jedna z lepszych zapiekanek, choć ta brokułowa też niczego sobie!
Uwielbiam zapiekanki z dodatkiem sera. Ta mistrzostwo
Jaki ser mozzarela? Ten w kulkach?
Twardy ser mozzarella jak żółty, do starcia.
czasem pytania i roszczeniowość pytających mnie powala 😉 podziwiam Panią za cierpliwość 😉 i dziękuję za przepisy, sama jestem weganką ale partnerowi bardzo smakują 🙂 dobór przypraw jest najlepszy, wszystko przygotowywuję bez próbowania i zawsze konsument jest zadowolony 🙂 pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję !
Oj tak, cierpliwość przy prowadzeniu bloga w dzisiejszych czasach musi być anielska 😉 Cieszę się, że moje przepisy przypadły Twojemu mężowi do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kolejny , genialny przepis Olu, zapiekanka pyszna, cała rodzina zachwycona. Dziękuję 🙂
Miło mi bardzo i pozdrawiam Waszą rodzinkę 🙂
Witaj:) czy mozzarelę można zastąpić grana padano?
Trzeba przyjąć oczywiście inne makro po zmianie sera.