Witaj na moim blogu!

ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

5/5 - (2 ocen)

Jak się okazuje brukselka ma tylu samo zwolenników, co i przeciwników 😉 Ja sama odkąd jestem na LCHF i poznałam jej prozdrowotne właściwości bardzo ją polubiłam i przyrządzam na różne sposoby 😉 Tym razem dzielę się z Wami pomysłem na brukselkę w połączeniu z mięsem mielonym pod serowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama 😉

Składniki:

Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie liście, odciąć twarde końcówki następnie ponacinać je.

Przygotowana brukselkę gotować przez 15 minut w osolonej i osłodzonej lekko wodzie.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem.

Można dodać także pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy. U mnie tutaj bez tych dodatków.

Naczynie żaroodporne natłuścić a następnie na dnie wyłożyć mięso.

Na mięsie ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę.

Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na brukselkę wylać śmietanę i całość posypać startym serem.

Piec przez ok 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180℃ a następnie odkryc i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut.

Smacznego!

BTW całości: 1920 g, 4643 kcal, B 224 g, T 407 g, W 39 g. W 100 g: 242 kcal, B 12 g, T 21 g, W 2 g.

 

2 komentarze

Ola

Nie wiem jakiego mięsa użyłaś więc ciężko mi powiedzieć, ale może to być przyczyną.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *