Jak się okazuje brukselka ma tylu samo zwolenników, co i przeciwników 😉 Ja sama odkąd jestem na LCHF i poznałam jej prozdrowotne właściwości bardzo ją polubiłam i przyrządzam na różne sposoby 😉 Tym razem dzielę się z Wami pomysłem na brukselkę w połączeniu z mięsem mielonym pod serowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama 😉
- 500 g brukselki
- 350 g łopatki wieprzowej
- 350 g karkówki wieprzowej
- 100 g podgardla wieprzowego
- 20 g smalcu ( u mnie smalec gęsi)
- 200 g śmietany 30%
- 300 g sera żółtego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- opcjonalnie inne przyprawy
Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie liście, odciąć twarde końcówki następnie ponacinać je.
Przygotowana brukselkę gotować przez 15 minut w osolonej i osłodzonej lekko wodzie.
Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem.
Można dodać także pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy. U mnie tutaj bez tych dodatków.
Naczynie żaroodporne natłuścić a następnie na dnie wyłożyć mięso.
Na mięsie ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę.
Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na brukselkę wylać śmietanę i całość posypać startym serem.
Piec przez ok 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180℃ a następnie odkryc i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut.
Smacznego!
—
BTW całości: 1920 g, 4643 kcal, B 224 g, T 407 g, W 39 g. W 100 g: 242 kcal, B 12 g, T 21 g, W 2 g.
Smak super 😀 niestety mięso mi sie rozpada, więc pewnie było za mało tłuszczu?
Nie wiem jakiego mięsa użyłaś więc ciężko mi powiedzieć, ale może to być przyczyną.