Witaj na moim blogu!

ZAPIEKANKA A’LA GOŁĄBKI (LCHF, optymalne, keto, paleo)

4.5/5 - (4 ocen)

Mielone mięso wieprzowe i kapusta to duet doskonały,  z którego przygotujecie wiele smacznych posiłków LCHF. Tym razem dzielę się z Wami moją leniwą wersją gołąbków bez zawijania 😉

10399216_950029418383727_312547856986923251_n (2)

Składniki na ok 10 porcji:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z tłuszczem (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla)
  • 1  główka kapusty (ok 1,5 kg liści)
  • 1 duża cebula (ok 100 g)
  • 2 jajka
  • opcjonalnie 300 g sera żółtego (pominąć na diecie paleo oraz bez laktozy)
  • przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek lub inne ulubione do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

Kapustę przygotować jak na standardowe gołąbki, czyli poodrywać liście, które nie koniecznie muszą być całe.  Liście wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez ok 5 minut.

Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkami, drobno pokrojoną w kostkę cebulą oraz przyprawami.

W wersji z serem żółtym należy go zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym  ułożyć na dnie warstwę kapusty a następnie połowę mięsa oraz sera. Przykryć kolejną warstwą kapusty, mięsa i sera, a następnie  samą kapustę.

W garnku zagotować przecier pomidorowy, dodać przyprawy, ziele angielskie i liść laurowy.

Część sosu wylać na zapiekankę, a resztę zostawić do polania gotowej potrawy podczas podawania.

Zapiekankę piec pod przykryciem w temperaturze 150°C przez ok 1 godzinę a następnie odkryć i piec przez kolejne 15 minut.

Gotową zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub opcjonalnie odpowiednią porcją tłuszczu aby uzyskać indywidualne proporcje BTW 🙂

Smacznego! 🙂
BTW całości potrawy w wersji z serem żółtym: 4460 kcal, białko – 260g, węglowodany – 111g, tłuszcz – 345g. Przyjmując 10 porcji wychodzi na 1 porcję: 446 kcal, B – 26, W- 11g, T – 34,5

Jeden Komentarz

Mazi

Ola to zacny pomysł! Jestem na tej diecie, a właściwie programie żywieniowym, o ile można to tak nazwać od miesiąca. Staram się nie ograniczać, ale twoje przepisy są zajebiste! Ciekawi mnie czy można tą kapustę zastąpić kapustą włoską…

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *