Mielone mięso wieprzowe i kapusta to duet doskonały, z którego przygotujecie wiele smacznych posiłków LCHF. Tym razem dzielę się z Wami moją leniwą wersją gołąbków bez zawijania 😉
Składniki na ok 10 porcji:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z tłuszczem (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla)
- 1 główka kapusty (ok 1,5 kg liści)
- 1 duża cebula (ok 100 g)
- 2 jajka
- opcjonalnie 300 g sera żółtego (pominąć na diecie paleo oraz bez laktozy)
- przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, majeranek lub inne ulubione do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
- 300 g przecieru pomidorowego 100%
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
Kapustę przygotować jak na standardowe gołąbki, czyli poodrywać liście, które nie koniecznie muszą być całe. Liście wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez ok 5 minut.
Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkami, drobno pokrojoną w kostkę cebulą oraz przyprawami.
W wersji z serem żółtym należy go zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie warstwę kapusty a następnie połowę mięsa oraz sera. Przykryć kolejną warstwą kapusty, mięsa i sera, a następnie samą kapustę.
W garnku zagotować przecier pomidorowy, dodać przyprawy, ziele angielskie i liść laurowy.
Część sosu wylać na zapiekankę, a resztę zostawić do polania gotowej potrawy podczas podawania.
Zapiekankę piec pod przykryciem w temperaturze 150°C przez ok 1 godzinę a następnie odkryć i piec przez kolejne 15 minut.
Gotową zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub opcjonalnie odpowiednią porcją tłuszczu aby uzyskać indywidualne proporcje BTW 🙂
Ola to zacny pomysł! Jestem na tej diecie, a właściwie programie żywieniowym, o ile można to tak nazwać od miesiąca. Staram się nie ograniczać, ale twoje przepisy są zajebiste! Ciekawi mnie czy można tą kapustę zastąpić kapustą włoską…