Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia a to co zjesz z rana programuje produkcję neuroprzekaźników na cały dzień. Posiłek białkowo-tłuszczowy podnosi poziom dopaminy i acetylocholiny – są to dwa najważniejsze neuroprzekaźniki wpływające na skupienie i energię.
Jeśli Ty lub Twoi bliscy od rana jecie „zdrowe” owsianki, musli, grzanki, omlety w towarzystwie dużej ilości warzyw i owoców, po których szybko odczuwacie głód i senność a dodatkowo nie możecie zgubić nadprogramowych kilogramów i centymetrów to być może warto przestawić się na śniadania białkowo-tłuszczowe? Tak skomponowane śniadania to przede wszystkim świetne rozwiązanie dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, hipo- i hiperglikemią, zaburzeniami snu i kortyzolu, ale również znakomite narzędzie do spalania tkanki tłuszczowej!
ZALETY ŚNIADANIA TŁUSZCZOWO-BIAŁKOWEGO:
1. Jest pyszne i bardzo sycące. Nie powoduje senności poposiłkowej i spadków energii.
2. Normuje poziom leptyny, co zapobiega ochocie na słodycze w dalszej części dnia. Zalecane szczególnie u osób otyłych, u których występuje leptynooporność.
3. Minimalizuje wyrzut insuliny. Nie blokuje lipolizy i pozwala glukagonowi działać.
4. Pozwala hormonowi wzrostu spokojnie działać z rana i spalać tkankę tłuszczową.
5. Kortyzol, gdy nie napotyka węglowodanów to pięknie rozbija trójglicerydy redukuje tłuszcz zapasowy.
6. Stanowi bardzo dobry posiłek przy wykonywaniu treningów aerobowych o niskiej intensywności z rana. Gdyż trening taki na niskich zasobach glikogenu pozwala od razu spalać tkankę tłuszczową.
—
Żródła:
http://zeronadwagi.pl/odzywianie/170-sniadanie-bialkowo-tluszczowe
Dodaj komentarz