Szarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach i kiedy ja śpię lub pracuję pyszny posiłek np. w postaci żeberek, golonki, policzków wołowych a nawet sernika sam się szykuje. Wołowina szarpana z wolnowaru to danie bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków sprawdzi się zarówno u osób na adaptacji, które dodadzą do niej więcej tłuszczu, jak i u tych na redukcji, gdzie jest go już dużo mniej na talerzu po to by spalać zapasy z tkanki tłuszczowej. Wołowina szarpana z wolnowaru doskonale sprawdzi się jako wypełnienie keto bułek czy dodatek do innego keto pieczywa a także jako danie w towarzystwie kopytek, makaronu konjac czy po prostu surowych lub gotowanych warzyw z dodatkiem odpowiedniej porcji tłuszczu np. w postaci sosów czy dressingów.
Składniki – wołowina szarpana z wolnowaru:
- 1,5 kg wołowiny np. udziec
- 150 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 300 ml przecieru pomidorowego 100%
- 20 g (2 łyżki) sosu sojowego
- 20 g (2 łyżki) octu jabłkowego
- 30 g (3 łyżki) oliwy z oliwek
- 1 g (1 łyżeczka) ostrej papryki
- 2 g (2 łyżeczki) wędzonej papryki
- 5 g (1 łyżeczka) ksylitolu, erytrytolu (lub miodu – to tylko 5 g cukru na całą potrawę!)
- 1 g (1 łyżeczka) pieprzu czarnego mielonego
- 1 g (1 łyżeczka) soli himalajskiej lub kłodawskiej
- 1 g (1 łyżeczka) imbiru
- 2 g (2 łyżeczki) oregano
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę.
W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, ksylitol/erytrol lub miód, imbir, chilli, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso.
Wołowinę włożyć do wolnowaru, dodać cebulę, litki laurowe i zielę angielskie a następnie zalać przecier pomidorowym.
Mięso gotować przez 8 godzin w trybie LOW.
Po ugotowaniu mięso powinni zostać jeszcze na ciepło poszarpane przy pomocy dwóch widelców na drobne kawałki.
—
BTW całości składników: 2039 g, 2000 kcal, B 323 g, T 60 g, W 31 g. W 100 g: 98 kcal, B 16 g, T 3 g, W 2 g.
Czy dodatek cynamonu a’la sos barbecue miałby szansę zagrać z całością?
Jeśli tylko lubisz, to śmiało.