Witaj na moim blogu!

WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja)

3.4/5 - (58 ocen)

Szarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach i kiedy ja śpię lub pracuję pyszny posiłek np. w postaci żeberek, golonki, policzków wołowych a nawet sernika sam się szykuje. Wołowina szarpana z wolnowaru to danie bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków sprawdzi się zarówno u osób na adaptacji, które dodadzą do niej więcej tłuszczu, jak i u tych na redukcji, gdzie jest go już dużo mniej na talerzu po to by spalać zapasy z tkanki tłuszczowej. Wołowina szarpana z wolnowaru doskonale sprawdzi się jako wypełnienie keto bułek czy dodatek do innego keto pieczywa a także jako danie w towarzystwie kopytek, makaronu konjac czy po prostu surowych lub gotowanych warzyw z dodatkiem odpowiedniej porcji tłuszczu np. w postaci sosów czy dressingów.

Wołowina szarpana z wolnowaru

Składniki – wołowina szarpana z wolnowaru:

Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę.

W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, ksylitol/erytrol lub miód, imbir, chilli, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso.

Wołowinę włożyć do wolnowaru, dodać cebulę, litki laurowe i zielę angielskie a następnie zalać przecier pomidorowym.

Mięso gotować przez 8 godzin w trybie LOW.

Po ugotowaniu mięso powinni zostać jeszcze na ciepło poszarpane przy pomocy dwóch widelców na drobne kawałki.

BTW całości składników: 2039 g, 2000 kcal, B 323 g, T 60 g, W 31 g. W 100 g: 98 kcal, B 16 g, T 3 g, W 2 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *