Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

WOLNOWAR W KUCHNI LCHF

WOLNOWAR W KUCHNI LCHF
3.8 (76%) 5 votes

Po wielu pozytywnych opiniach od fanów i znajomych nareszcie i w mojej kuchni zawitał wolnowar! Wybrałam model DuraCeramic marki Crockpot o pojemności 5 l z racji tego, że jest nas troje a ja jako kobieta pracująca jak już zapewne wiecie lubię gotować na kilka dni. Wprawdzie dopiero zaczynam swoją przygodę z wolnowarem i przygotowałam z nim dopiero kilka potraw, ale już skradł moje serce. Postanowiłam zatem dodać nową pozycję w zakładce z posiłkami o nazwie WOLNOWAR, którą będę zapełniać nowymi przepisami z jego użyciem. Wierzę, że znajdą one wielu odbiorców, ponieważ jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, ale i dla takich, które nie chcą lub nie mają możliwości by pilnować, żeby potrawa nie wykipiała albo nie przypaliła się. Ja mimo, że czerpię przyjemność z gotowania to jako osoba pracująca na 2 etaty szukam oszczędności czasu gdzie to tylko możliwe i dlatego cieszę się, że trafił w moje ręce!

wolnowar

Za co polubiłam wolnowar?

  • Intensywny smak i aromat potraw.
  • Zachowuje więcej witamin i składników mineralnych a tym samym wartości odżywczych.
  • Zdrowy dzięki technologii DuraCeramic – powłoce ceramicznej wolnej od zawartych w teflonie kontrowersyjnych substancji PTFE oraz PFOA.
  • Twały – powłoka ceramiczna DuraCeramic charakteryzuje się niespotykaną odpornością na zarysowania oraz ścieranie. 
  • Łatwy i wygodny w użyciu – wyjmowana misa ceramiczna pozwala postawić gotowe danie na podkładce na stole i świetnie się prezentuje. Można też wstawić ja do piekarnika.
  • Nic się nie przypala mimo małej ilości wody czy dodanego tłuszczu.
  • Oszczędza czas – jedzenie samo się gotuje podczas gdy ja śpię, pracuję czy jestem na zakupach, spacerze itp.
  • Tani w eksploatacji – przez kilkanaście godzin zużywa o wiele mniej prądu niż piekarnik w ciągu godziny!
  • Jest cichy, więc spokojnie może pracować w nocy, gdy śpimy.
  • Uniwersalny i bardzo elastyczny jeśli chodzi o możliwe do przygotowania potrawy typowe na LCHF i nie tylko jak gulasze i wszelkie dania jednogarnkowe, zupy oraz buliony (rosół długo gotowany to po prostu bajka!) bigos, wszelkie mięsa, ryby, sosy, przetwory z warzyw i owoców itp.

5 komentarzy

Keto kuchnia przepisy

o, jak Cię rozumiem! Od roku mam wolnowar i uwielbiam, gdy po powrocie z pracy wita mnie aromat gorącego obiadu. Wystarczy umyć ręce i usiąść do stołu!
I nie ma wymówek, że zimne nóżki to tyyyyle roboty! Wolnowar sam je zrobi 🙂
Powodzenia 🙂

Odpowiedz
Monika

Daj znać jak po dłuższym czasie sprawuje się misa wolnowaru. Na mojej po 2 miesiącach pojawiły się jakieś brązowe kropki, nierówności. Reklamowałam, ale w kolejnej misie to samo :(. Dziewczyny na forum FB miały podobne doświadczenia.
I drugie pytanie, podobno wszystkie crocpoty prawie gotują na LOW (mój też gotował). Masz termometr, żeby to sprawdzić w swoim modelu?

Odpowiedz
Ola

Na razie tfu tfu wszystko OK i żadnych plam nie widzę a mocno go eksploatuję odkąd trafił w moje ręce 😉 Niestety nie mam termometru, żeby to sprawdzić.

Odpowiedz
Asia

Ja wolnowarzę odkąd zaczęłam przygodę z KETO, czyli 2,5 roku. Uważam, że nie ma lepszego pomocnika w kuchni. Rosoły lub raczej wywary z kości robię przeważnie 20 h. Raczej trudno byłoby stać i pilnować w tradycyjnym garnku przez taki czas. Robię bigosy, sosy, gulasze, spaghetti – sos oczywiście tylko, pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony po 2 h na HIGH wychodzą pyszne skwareczki z małą ilością smalczyku – idealne pod jajecznicę…

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .