Witaj na moim blogu!

WIELKANOCNE KOKO JAJECZKA (LCHF, ketogeniczne, paleo, fat bombs, bez glutenu, cukru, jajek i laktozy)

5/5 - (4 ocen)

Już za tydzień Wielkanoc więc w sklepach czyhają na nas czekoladowe jajka i zajączki, w których skład wchodzą niezdrowe tłuszcze, cukier, dodatki „E” itp.  Proponuję zamienić je na zdrowy deser LCHF – przepyszne wielkanocne koko jajeczka, które uszczęśliwią Was i Wasze dzieci! 😉

10411797_951371838249485_8324098664001616858_n (2)

Składniki masy na ok 10-12 jajeczek:    

    Składniki na polewę czekoladową:

  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
  • 6 łyżeczek kakao bez cukru
  • opcjonalnie stewia lub inny słodzik do smaku

Wszystkie składniki na masę zmieszać w małej miseczce a następnie wstawić do lodówki by stężała na tyle aby ją formować.

Po wyjęciu z lodówki kształtować małe jajeczka, które ponownie umieścić w lodówce.

W miseczce zmieszać wszystkie składniki na polewę.

Zanurzyć każde jajko w polewie obracać za pomocą łyżki. Następnie wykładać na deskę lub płaski talerz i ponownie umieścić w lodówce.

W razie potrzeby po kilkunastu minutach wyjąć jajka z lodówki i ponownie obtoczyć w czekoladzie.

Smacznego! 🙂

BTW całości 23g białka, 183g tłuszczu i 26g węgli. Całość starcza na około 10 szt. BTW 1 szt. 2g/18g/2,6g.

8 komentarzy

Bożena

Wyglądają super:) jestem na lchf/do i brakowało mi takich „namiastek” deserów a u Pani znajduję różne ciekawe propozycje:)
na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Ola

Uwielbiam kokosa więc desery LCHF są dla mnie strzałem w dziesiątkę 😉 Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *