Witaj na moim blogu!

WIELKANOCNA BABKA KOKOSOWA (bez glutenu, laktozy i cukru, LCHF, keto, paleo, optymalna)

3.7/5 - (14 ocen)

Wielkanoc dla większości Polaków związana jest  z tradycyjnymi przysmakami i dodatkowymi kilogramami po świętach. Jednak wcale nie musi tak być! Dla tych, którzy marzą aby zjeść takie ciacho a jednocześnie przestrzegać diety podaję przepis.  Wielkanocna babka kokosowa – przepyszna i aromatyczna, po prostu idealna!

10407489_955963611123641_9143143671961796987_n (2)

Składniki na ciasto:

Składniki na polewę:

Pomarańcze umyć i włożyć do gotującej się wody na 10 minut. Następnie owoce zalać zimną wodą, wystudzić, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki.

Formę na babkę (polecam silikonową) posmarować tłuszczem a następnie oprószyć mąką kokosową.

Zblendować dokładnie jajka, wanilię oraz proszek do pieczenia a następnie dodać kawałki pomarańczy. Opcjonalnie dodać słodzik do smaku.

Następnie wsypywać po trochu mąkę kokosową do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Ciasto przełożyć do formy i piec w 180°C przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Zebrać z wierzchnią stałą część ze schłodzonego mleka kokosowego lub użyć gotowej śmietanki kokosowej i umieścić w miseczce.

Następnie podgrzać 3-4 łyżki mleka kokosowego z ziarenkami wanilii i opcjonalnie słodzikiem.

Całość odstawić do wystygnięcia wstawiając najlepiej do lodówki na min. 2-3 godziny lub na całą noc.

Wielkanocna babka kokosowa świetnie komponuje się z „lukrem” śmietankowym. Wystudzone ciasto polać lub posmarować gotową polewą (w zależności od jej konsystencji).

BTW całości: 1290 g, 2346 kcal, B 84 g, T 161 g, W 83 g.

W 100 g: 181 kcal, B 7 g, T 12 g, W 6 g.

21 komentarzy

Magda

Czy mąka migdałowa to to samo co zmielone bardzo drobno migdały? Mieszkam za granicą i dostępne są tu migdały właśnie w takiej zmielonej drobno wersji ale nikt nie nazywa tego mąką.

Odpowiedz
Ola

Chodzi o jej rozgotowanie i pozbycie się surowego, kwaśnego smaku oraz nadanie jej zupełnie innej konsystencji.

Odpowiedz
Ola

Niestety jeśli chodzi o makro to nie będzie już niskowęglowodanowa a i w smaku może nie być tak dobra jak ta z oryginalnego przepisu 😉

Odpowiedz
Ania

Jaka powinna być konsystencja babki? Bo upiekłam, ale jest bardzo wilgotna – nie jak babka, jak sernik, a piekła się przez godzinę 🙁 jak ją uratować?

Odpowiedz
Ola

Honiu pomarańcze są tu ważnym dodatkiem ponieważ to dzięki nim ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Kewstia ilości spożywanych węglowodanów bo pewnie chodzi Ci o nią, to bardzo indywidualna sprawa i u osób zaadaptowanych ,aktywnych fizycznie jest to większa ilość niż u tych na adaptacji czy redukcji.

Odpowiedz
Karolina

Olu dziękuję za ten przepis! Generalnie nie jemy żadnych ciast prócz sernika zaadaptowanego do LCHF w święta i bardzo sporadycznie kladdkaka lchf, czyli szwedzki czekoladowy „zakalec” 🙂
Pierwszy raz od wielu lat zjem babkę 🙂

Cudownych Świąt Wielkanocnych :*

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *