Wielkanoc dla większości Polaków związana jest z tradycyjnymi przysmakami i dodatkowymi kilogramami po świętach. Jednak wcale nie musi tak być! Dla tych, którzy marzą aby zjeść takie ciacho a jednocześnie przestrzegać diety podaję przepis. Wielkanocna babka kokosowa – przepyszna i aromatyczna, po prostu idealna!
Składniki na ciasto:
- 500-600 g pomarańczy (po obraniu ok 400g)
- 200 g mąki kokosowej
- ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta mielonej wanilii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina tłuszczu np. masła klarowanego do posmarowania formy
- 6 jajek
- opcjonalnie słodzik do smaku (ksylitol, erytrytol, stewia )
Składniki na polewę:
- 100 g śmietanki kokosowej (stałej części schłodzonego mleczka kokosowego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- opcjonalnie słodzik do smaku (ksylitol, erytrytol, stewia )
Pomarańcze umyć i włożyć do gotującej się wody na 10 minut. Następnie owoce zalać zimną wodą, wystudzić, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki.
Formę na babkę (polecam silikonową) posmarować tłuszczem a następnie oprószyć mąką kokosową.
Zblendować dokładnie jajka, wanilię oraz proszek do pieczenia a następnie dodać kawałki pomarańczy. Opcjonalnie dodać słodzik do smaku.
Następnie wsypywać po trochu mąkę kokosową do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto przełożyć do formy i piec w 180°C przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Zebrać z wierzchnią stałą część ze schłodzonego mleka kokosowego lub użyć gotowej śmietanki kokosowej i umieścić w miseczce.
Następnie podgrzać 3-4 łyżki mleka kokosowego z ziarenkami wanilii i opcjonalnie słodzikiem.
Całość odstawić do wystygnięcia wstawiając najlepiej do lodówki na min. 2-3 godziny lub na całą noc.
Wielkanocna babka kokosowa świetnie komponuje się z „lukrem” śmietankowym. Wystudzone ciasto polać lub posmarować gotową polewą (w zależności od jej konsystencji).
BTW całości: 1290 g, 2346 kcal, B 84 g, T 161 g, W 83 g.
W 100 g: 181 kcal, B 7 g, T 12 g, W 6 g.
Czy mąka migdałowa to to samo co zmielone bardzo drobno migdały? Mieszkam za granicą i dostępne są tu migdały właśnie w takiej zmielonej drobno wersji ale nikt nie nazywa tego mąką.
To jest dokładnie to samo 😉
Mam pytanie: jaki jest cel gotowania pomarańczy??
Chodzi o jej rozgotowanie i pozbycie się surowego, kwaśnego smaku oraz nadanie jej zupełnie innej konsystencji.
Czy zamiast mąki migdałowy mogę dać kasztanowa lub gryczana??
Niestety jeśli chodzi o makro to nie będzie już niskowęglowodanowa a i w smaku może nie być tak dobra jak ta z oryginalnego przepisu 😉
Czy te pomarańcze dodane w kawałkach zblendować razem z całą resztą??
Tak, wszystko zblendować.
Jaka powinna być konsystencja babki? Bo upiekłam, ale jest bardzo wilgotna – nie jak babka, jak sernik, a piekła się przez godzinę 🙁 jak ją uratować?
Trzeba sprawdzać patyczkiem. babka będzie lekko wilgotna ale po wystudzeniu wysycha.
Gdzie polecasz kupić mleko kokosowe? Te z rossana będzie okej?
Ja zaopatruję się w wiele produktów, w tym mleko kokosowe w e-superfood. Mają w ofercie tylko takie najwyższej jakości ze świetnym składem 😉
jaka wielkość formy?
Średnica ok 22 cm, wysokość 8 cm.
Średnica ok 22 cm, wysokość ok 8 cm.
polewa czekoladowa tez mogłaby sie dobrze wkomponować?
Jasne! Tutaj ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i makro 😉
Pomarancze na keto ? Można je czyms zastapic bądź np wcale ich nie dodawac?
Honiu pomarańcze są tu ważnym dodatkiem ponieważ to dzięki nim ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Kewstia ilości spożywanych węglowodanów bo pewnie chodzi Ci o nią, to bardzo indywidualna sprawa i u osób zaadaptowanych ,aktywnych fizycznie jest to większa ilość niż u tych na adaptacji czy redukcji.
Olu dziękuję za ten przepis! Generalnie nie jemy żadnych ciast prócz sernika zaadaptowanego do LCHF w święta i bardzo sporadycznie kladdkaka lchf, czyli szwedzki czekoladowy „zakalec” 🙂
Pierwszy raz od wielu lat zjem babkę 🙂
Cudownych Świąt Wielkanocnych :*
Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować 🙂 Wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂