Wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą, którą latem ubiegłego roku poznałam na imprezie u znajomych zagościła na stałe w naszym domu. Smaczna, sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu przypadła nam do gustu. Doskonale sprawdza się na co dzień, od święta lub gdy po prostu gościmy rodzinę czy znajomych. Nadaje się zarówno dla osób na adaptacji, jak i tych na innym etapie diety, ponieważ wystarczy tylko dodać lub odjąć tłuszczu by dostosować makro do swoich potrzeb.
Składniki – wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą:
- 650 g piersi z kurczaka (polecam z wolnego wybiegu)
- 300 g kiełbasy wiejskiej (patrz na skład)
- 25 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego
- 400 g sałaty lodowej (waga po poszatkowaniu)
- 120 g cebuli czerwonej
- 200 g ogórków kiszonych
- 250 g sera żółtego dobrej jakości
- 150 g ketchupu bez cukru
- 100 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego)
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (patrz na skład!)
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso z dodatkiem przyprawy do kurczaka a następnie wystudzić.
Kiełbasę przekroić na pół wzdłuż a następnie pokroić na plasterki.
Ser żółty, ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w kostkę.
Przygotować sos dokładnie mieszając majonez z ketchupem.
Sałatę poszatkować lub poszarpać na drobne kawałki i umieścić w misce.
Do sałaty dodać pozostałe składniki, polać przygotowanym sosem, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą najlepiej smakuje nieco schłodzona i gdy smaki przegryzą się trochę.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni, ponieważ sałata lodowa bardzo szybko więdnie.
BTW całości: 2195 g, 3632 kcal, B 271 g, T 266 g, W 38 g. W 100 g: 165 kcal, B 12 g, T 12 g, W 2 g.
Dodaj komentarz