Witaj na moim blogu!

WIEJSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KIEŁBASĄ (keto,LCHF, bez glutenu)

4/5 - (16 ocen)

Wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą, którą latem ubiegłego roku poznałam na imprezie u znajomych zagościła na stałe w naszym domu. Smaczna, sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu przypadła nam do gustu. Doskonale sprawdza się na co dzień, od święta lub gdy po prostu gościmy rodzinę czy znajomych. Nadaje się zarówno dla osób na adaptacji, jak i tych na innym etapie diety, ponieważ wystarczy tylko dodać lub odjąć tłuszczu by dostosować makro do swoich potrzeb.

wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą

Składniki – wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso z dodatkiem przyprawy do kurczaka a następnie wystudzić.

Kiełbasę przekroić na pół wzdłuż a następnie pokroić na plasterki.

Ser żółty, ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w kostkę.

Przygotować sos dokładnie mieszając majonez z ketchupem.

Sałatę poszatkować lub poszarpać na drobne kawałki i umieścić w misce.

Do sałaty dodać pozostałe składniki, polać przygotowanym sosem, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą najlepiej smakuje nieco schłodzona i gdy smaki przegryzą się trochę.

Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni, ponieważ sałata lodowa bardzo szybko więdnie.

BTW całości: 2195 g, 3632 kcal, B 271 g, T 266 g, W 38 g. W 100 g: 165 kcal, B 12 g, T 12 g, W 2 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *