Witaj na moim blogu!

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

4.1/5 - (14 ocen)

Wątróbka z jabłkami i cynamonem to kolejny przepis na przemycenie i odczarowanie nielubianej przez wiele osób wątróbki. Proste, szybkie, tanie, przepyszne i zdrowe danie na pewno Was zaskoczy. Niebanalne połączenie smaków powoduje, że wątróbka z jabłkami i cynamonem smakuje także dzieciom.A przypominam, że wątróbka jest bardzo wartościowym produktem i należy włączyć ją do menu zarówno tych dużych, jak i małych. Jest znakomitym źródłem żelaza, witamin z grupy B, oraz cynku. Polecam też inne przepisy na przemycenie wątróbki np. pasztet czy kotlety mielone z wątróbką i pieczarkami.

wątróbka z jabłkami i cynamonemSkładniki – wątróbka z jabłkami i cynamonem:

 

Wątróbkę umyć, osuszyć i oczyścić z błonek, włókien oraz żółci. Następnie oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki lub większe kawałki.

Cebulę obrać, przekroić na pół i i pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu a następnie wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu. Gdy lekko zmięknie dodać jabłka i przykryć by całość udusiła się a jabłka zmiękły. Nie należy robić tego zbyt długo żeby jabłka nie rozpadły się.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą część tłuszczu część tłuszcz a następnie podsmażyć z obu stron oprószoną pieprzem wątróbkę.

Gdy wątróbka jest podsmażona a jabłka i cebula uduszone łączymy zawartość obu patelni, przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i cynamonem, który można także pominąć. Całość dokładnie mieszamy.

Wątróbka z jabłkami i cynamonem doskonale komponuje się podawana z z gotowanymi warzywami, kiszonkami lub surówką, czyli np. mixem sałat, ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi skropionymi tłuszczem np. oliwą z oliwek, olejem MCT, olejem z awokado, lnianym, z rokitnika, ogórecznika itp.

Smacznego!

BTW całości bez dodatków: 740 g, 1588 kcal, B 90 g, T 122 g, W 32 g. W 100 g: 215 kcal, B 12 g, T 16 g, W 4 g.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *