Wątróbka z jabłkami i cynamonem to kolejny przepis na przemycenie i odczarowanie nielubianej przez wiele osób wątróbki. Proste, szybkie, tanie, przepyszne i zdrowe danie na pewno Was zaskoczy. Niebanalne połączenie smaków powoduje, że wątróbka z jabłkami i cynamonem smakuje także dzieciom.A przypominam, że wątróbka jest bardzo wartościowym produktem i należy włączyć ją do menu zarówno tych dużych, jak i małych. Jest znakomitym źródłem żelaza, witamin z grupy B, oraz cynku. Polecam też inne przepisy na przemycenie wątróbki np. pasztet czy kotlety mielone z wątróbką i pieczarkami.
Składniki – wątróbka z jabłkami i cynamonem:
- 500 g wątróbki (u mnie indyczej lub cielęcej)
100 g twardego i kwaśnego jabłka
100 g cebuli - 40 g masła klarowanego
świeżo zmielony pieprz
cynamon cejloński - sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
majeranek
Wątróbkę umyć, osuszyć i oczyścić z błonek, włókien oraz żółci. Następnie oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki lub większe kawałki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu a następnie wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu. Gdy lekko zmięknie dodać jabłka i przykryć by całość udusiła się a jabłka zmiękły. Nie należy robić tego zbyt długo żeby jabłka nie rozpadły się.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą część tłuszczu część tłuszcz a następnie podsmażyć z obu stron oprószoną pieprzem wątróbkę.
Gdy wątróbka jest podsmażona a jabłka i cebula uduszone łączymy zawartość obu patelni, przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i cynamonem, który można także pominąć. Całość dokładnie mieszamy.
Wątróbka z jabłkami i cynamonem doskonale komponuje się podawana z z gotowanymi warzywami, kiszonkami lub surówką, czyli np. mixem sałat, ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi skropionymi tłuszczem np. oliwą z oliwek, olejem MCT, olejem z awokado, lnianym, z rokitnika, ogórecznika itp.
Smacznego!
—
BTW całości bez dodatków: 740 g, 1588 kcal, B 90 g, T 122 g, W 32 g. W 100 g: 215 kcal, B 12 g, T 16 g, W 4 g.
Dodaj komentarz