Witaj na moim blogu!

WĄTRÓBKA PO CHIŃSKU (keto, LCHF, redukcja, bez laktozy)

4.8/5 - (9 ocen)

Wątróbka po chińsku to jedna z moich ulubionych propozycji przyrządzania podrobów. Niezwykłe połączenie wątróbki, czosnku, warzyw i sosu sojowego. Do tego nie tylko smakuje fantastycznie, ale – trzeba przyznać, że jak na niefotogeniczną wątróbkę – także świetnie wygląda. Znakomicie sprawdzi się zarówno na adaptacji – podbijając tłuszcz – jak i na redukcji, gdzie tak jak tutaj jest go już nieco mniej. Nie można także zapomnieć o tym, że wątróbka to prawdziwy superfood w bardzo atrakcyjnej cenie. Dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Jeśli zatem nie istnieją żadne przeciwwskazania do jej spożywania (np. podwyższony kwas moczowy, żelazo czy ferrytyna), to warto włączyć ją do swojego menu 2-3 razy w tygodniu.

Składniki – wątróbka po chińsku

Przygotowanie

Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić w paski.

Grzyby mun należy moczyć w gorącej wodzie ok. 20 minut, a następnie gotować przez ok 10 minut i odcedzić

Cebulę obrać i pokroić w piórka a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Białą i jasno zieloną część pora pokroić drobno a jeśli jest cienki, to można pokroić go w krążki.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobne paski lub kostkę.

Brokuły i fasolkę ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić.

Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.

Wątróbkę oprószyć pieprzem i przełożyć na patelnię. Smażyć z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni.

Pod koniec smażenia dodać wszystkie przygotowane warzywa oraz grzyby mun i dusić pod przykryciem aż całość zmięknie.

Następnie dodać sos sojowy i ewentualnie doprawić do smaku dodatkowo solą i pieprzem bądź innymi przyprawami.

Amatorom wątróbki polecam także inne moje przepisy m.in. na soczystą wątróbkę, cielęcą wątróbkę z ogórkiem i papryką, wątróbkę z jabłkami i cynamonem, którą – podobnie jak kotlety mielone z wątróbką i pieczarkami – uwielbiają nawet dzieci.

BTW całości: 680 g, 992 kcal, B 65 g, T 70 g, W 24 g.

Dzieląc na 2 równe części, w jednej porcji: 496 kcal, B 32 g, T 35 g, W 12 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *