Witaj na moim blogu!

WĄTRÓBKA NA OSTRO (keto, LCHF, redukcja)

4.5/5 - (13 ocen)

Fajna propozycja dla wielbicieli podrobów, które są prawdziwymi bombami witaminowymi. Jeśli zatem nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do ich wykluczenia, to warto je włączyć do swojego menu. Soczysta i pełna smaku wątróbka na ostro to jedna z moich ulubionych propozycji przygotowania. Wyrazistości dodaje jej cebula, czosnek i oczywiście papryczka chili. Łatwa i szybka w wykonaniu doskonale smakuje z delikatnymi w smaku brokułami oraz cukinią.

Składniki – wątróbka na ostro

Przygotowanie

Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błony, wykroić żyły i pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w piórka a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Papryczkę chili umyć, wydrążyć i bardzo drobno pokroić.

Brokuły ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić.

Cukinię umyć i za pomocą strugaczki lub spiralizera wystrugać makaron (ewentualnie po prostu pokroić nożem w cienkie paski).

Następnie na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę, czosnek oraz papryczkę chili.

Wątróbkę oprószyć pieprzem i przełożyć na patelnię. Smażyć z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni.

Pod koniec smażenia dodać wszystkie przygotowane warzywa i dusić pod przykryciem aż całość zmięknie.

Następnie doprawić do smaku dodatkowo solą i pieprzem bądź innymi przyprawami.

Amatorom wątróbki polecam także inne moje przepisy m.in. na wątróbkę po chińskusoczystą wątróbkęcielęcą wątróbkę z ogórkiem i papryką, wątróbkę z jabłkami i cynamonem, którą – podobnie jak kotlety mielone z wątróbką i pieczarkami – uwielbiają nawet dzieci.

BTW całości: 645 g, 941 kcal, B 62 g, T 65 g, W 19 g.

Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 471 kcal, B 31 g, T 33 g, W 9 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *