Fajna propozycja dla wielbicieli podrobów, które są prawdziwymi bombami witaminowymi. Jeśli zatem nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do ich wykluczenia, to warto je włączyć do swojego menu. Soczysta i pełna smaku wątróbka na ostro to jedna z moich ulubionych propozycji przygotowania. Wyrazistości dodaje jej cebula, czosnek i oczywiście papryczka chili. Łatwa i szybka w wykonaniu doskonale smakuje z delikatnymi w smaku brokułami oraz cukinią.
Składniki – wątróbka na ostro
- 300 g wątróbki drobiowej
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g papryczki chili
- 50 g oliwy z oliwek
- 100 g brokułu
- 100 g cukinii
- sól kłodawska
- pieprz czarny
Przygotowanie
Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błony, wykroić żyły i pokroić na średniej wielkości kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Papryczkę chili umyć, wydrążyć i bardzo drobno pokroić.
Brokuły ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić.
Cukinię umyć i za pomocą strugaczki lub spiralizera wystrugać makaron (ewentualnie po prostu pokroić nożem w cienkie paski).
Następnie na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę, czosnek oraz papryczkę chili.
Wątróbkę oprószyć pieprzem i przełożyć na patelnię. Smażyć z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni.
Pod koniec smażenia dodać wszystkie przygotowane warzywa i dusić pod przykryciem aż całość zmięknie.
Następnie doprawić do smaku dodatkowo solą i pieprzem bądź innymi przyprawami.
Amatorom wątróbki polecam także inne moje przepisy m.in. na wątróbkę po chińsku, soczystą wątróbkę, cielęcą wątróbkę z ogórkiem i papryką, wątróbkę z jabłkami i cynamonem, którą – podobnie jak kotlety mielone z wątróbką i pieczarkami – uwielbiają nawet dzieci.
—
BTW całości: 645 g, 941 kcal, B 62 g, T 65 g, W 19 g.
Dzieląc na 2 równe porcje, w jednej: 471 kcal, B 31 g, T 33 g, W 9 g.
Dodaj komentarz