Witaj na moim blogu!

WĄTRÓBKA INDYCZA ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI (redukcja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

5/5 - (2 ocen)

Prosty i szybki obiad dla osób na redukcji a po modyfikacji również dla tych, które nie ograniczają tłuszczu na talerzu. W przypadku produktów z wysoką zawartością białka a małą łuszczu na adaptacji lub stabilizacji należy dopasować jego ilość poprzez tłuszcz dodany do potrawy (smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej MCT, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni itp.) I tak wątróbka jest idealna w każdym etapie diety LCHF pod warunkiem że dodamy do niej odpowiednią ilość tłuszczu 😉 Ponadto wątróbka dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego.

Składniki (1 porcja):

  • 150 g wątróbki indyczej
  • 30 g jarmużu
  • 30 g mixu sałat z rukolą
  • 50 g papryki czerwonej
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • ulubione przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie, bazylia
  • 20 ml oleju MCT (u mnie na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym
  • 5 g tłuszczu do smażenia np. smalec, masło klarowane
  • opcjonalnie dodany inny tłuszcz – smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni – dopasowane pod makro – adaptacja, stabilizacja wagi

Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić na mniejsze kawałki.

 

Wątróbkę oprószyć pieprzem i smażyć na rozgrzanym smalcu z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni. Wątróbka ma być w środku lekko różowa.

Po usmażeniu całość posolić do smaku i posypać ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.

Paprykę umyć i pokroić w małe kawałki a następnie dodać do sałaty i jarmużu.

Do zieleniny dodać wątróbkę i polać olejem MCT lub innym tłuszczem a następnie przyprawić według gustu.

Smacznego!

BTW w 1 porcji z powyższych składników z olejem MCT: 285 g, 461 kcal, B 31 g, T 35 g, W 4 g.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *