Raz na jakiś czas na naszych talerzach lądują podroby i jest to wątróbka bo jakoś do innych nie mogę się przekonać więc przygotowuję ją na różne sposoby 😉 Tym razem duszona z warzywami wątróbka cielęca, która jest przepyszna, mięciutka a jednocześnie krucha i aromatyczna. Jej smak świetnie komponuje się ze słodką papryką i kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatkowo zdecydowanie lepiej prezentuje się wizualnie ponieważ jej mięso jest jaśniejsze niż w przypadku innych mięs 😉 Danie idealne także dla osób na redukcji jeśli użyją mniejszej ilości tłuszczu, ale i dla tych na adaptacji gdy dodadzą go trochę więcej by uzyskać odpowiednie makro 😉
- 500 g wątróbki cielęcej
20 g musztardy - 20 g śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30%
- 150 g papryki czerwonej
- 150 g ogórków kiszonych
- 100 g cebuli
- 50 g tłuszczu do smażenia ( (np. masło klarowane lub smalec gęsi) – ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać
50 ml przecieru pomidorowego 100% - sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- papryka ostra
- papryka słodka
Wątróbkę wypłukać, osuszyć i wyczyścić z żyłek i błon a następnie pokroić w większą kostkę.
Mięso włożyć do miski, wymieszać z musztardą i mlekiem kokosowym lub śmietaną (jeśli nie unikacie laktozy). Odstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie pokroić drobno w kostkę cebulę
Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.Dodać pokrojone w drobne talarki lub kostkę ogórki.
Na rozgrzanym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę.
Następnie dołożyć paprykę, ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu ok 5-7 minut (zależy od wielkości kawałków papryki) tak aby była miękka.
Dodać przygotowaną wątróbkę i dusić ją bez przykrycia w warzywach do momentu aż będzie krucha i miękka (ok 5 minut).
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą jeśli lubimy bardziej pikantne smaki 😉
Smacznego! 🙂
—
BTW całości przy użyciu 50 g tłuszczu, ale makro można modyfikować ujmując (na redukcji) lub dodając tłuszczu na adaptacji: 1040 g, 1275 kcal, B 101 g, T 77 g, W 39 g. W 100g: 123 kcal, B 8 g, T 6 g, W 3 g.
Wątróbka w tej wersji super, całej rodzince smakuje. Dzisiaj robię po raz drugi.
Porcje dla całej rodziny.
A co z przepisami dla jednej osoby.
Zależnie od makro trzeba wyliczyć swoją porcję i pod nią użyć odpowiednio mniejszej ilości składników.