Deser idealny na letnie dni, czyli lekkie kokosowe mini serniczki. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a efekt zarówno wizualny, jak i smakowy znakomity. Kombinacji smakowych i kolorystycznych jest całe mnóstwo w zależności od tego jakich owoców użyjecie. My korzystamy jeszcze z truskawek bo lada dzień skończą się i przerzucimy się na inne letnie owoce 😉 Można go również przygotować w dużej tortownicy i podawać w tęczowych kawałkach 🙂
![](http://olalalchf.pl/wp-content/uploads/2017/07/19554361_1355353831184615_7686273905097289788_n-2-300x256.jpg)
- Składniki na warstwę czekoladową:
200 ml mleka kokosowego
40 g kakao
20 g żelatyny - szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik (stewia – keto, LCHF), ksylitol lub cukier
- Składniki na warstwę waniliową:
400 ml mleka kokosowego - 1/2 łyżeczki wanilii sproszkowanej lub ziarenka z 1 laski wanilii
30 g żelatyny - szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik (stewia – keto, LCHF), ksylitol lub cukier
- Składniki na warstwę truskawkową:
200 ml puszki mleka kokosowego - 100 g zmiksowanych truskawek
20 g żelatyny - szczypta soli himalajskiej
- opcjonalnie słodzik (stewia – keto, LCHF), ksylitol lub cukier
W rondelku podgrzać 200 ml mleka kokosowego.
Dodać kakao, żelatynę oraz opcjonalnie słodzik lub cukier a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i mieszać jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotowaną masę przestudzić a następnie przelać do foremek lub większej formy (ok 15 cm średnicy) i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Podobnie przygotować kolejną warstwę pomijając kakao, ale dodając wanilię. Po przestudzeniu przelać na warstwę czekoladową i wstawić do lodówki na ok 20 minut.
Do przygotowanej analogicznie jak poprzednie ostatniej już masy należy dodać umyte, oszypułkowane i zmiksowane truskawki (lub inne owoce). Całość zagotować o lekko przestudzić a następnie wylać do foremek/formy i wstawić do lodówki na ok 4-5 godzin.
Deser można podawać z sosem owocowym lub czekoladowym, bitą śmietaną, kawałkami owoców, wiórkami czekoladowymi itp.
—
BTW całości bez słodzików i dodatków: 940 g, 1651 kcal, B 23, W 25 g, T 161 g. W 100 g: 176 kcal, B 2,5 g, W 2,7 g, T 17 g.
Wow, wygląda apetycznie i jestem pewna, że smakuje nieziemsko. Im dłużej śledzę Twój blog, tym bardziej podoba mi się LCHF 🙂
Wygląda pysznie! I najważniejsze że jest zdrowe. Przeraża mnie tylko ilość składników, bo wydaje mi się czasochłonne.
To jeden z najszybszych przepisów a najdłużej schodzi z chłodzeniem poszczególnych warstw bo samo przygotowanie mas to chwilunia 😉
Przepis na serniczki zrobił furorę. Nie dość ze smaczny to jeszcze podany w przezroczystych pucharkach. Będę robiła z innych owoców także. Ja miałam tylko 400 ml mleczka kokosowego a dodałam 300 ml śmietanki 36%. Gratuluję przepisu.
Cieszę się że smakowały i oczywiście można śmiało kombinować z innymi owocami i kolorami 😉