Witaj na moim blogu!

WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

3.9/5 - (18 ocen)

Przedstawiam Wam przepis na przepyszną sałatkę z tuńczyka ale w wersji, która idealnie sprawdza się na LCHF, czyli z jajkami, masłem i serem żółtym. Jest to potrawa doskonała nie tylko na co dzień, ale i na rożnego rodzaju imprezach. Przepięknie prezentuje się w szklanym naczyniu i będzie znakomicie wyglądała na wielkanocnym stole.

Składniki:

Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.

Cebule pokroić w drobną kostkę.

Szczypiorek drobno posiekać.

Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.

Masło zmrozić a następnie również zetrzeć na tarce.

Sałatkę układać najlepiej w przeźroczystym naczyniu żeby ładnie było widać warstwy.

Kolejność warstw od najniższej:

  • starte białka jaj
  • starty ser żółty
  • 1/2 porcji majonezu
  • tuńczyk
  • cebula
  • 1/2 porcji majonezu
  • starte masło
  • pokruszone żółtka jaj
  • szczypiorek

Smacznego! 🙂

BTW całości: 1950 g, 5998 kcal, B 228 g, W 23 g, T 554 g. W 100g: 308 kcal, B 12 g, W 1,2 g, T 28 g.

9 komentarzy

Ania

Kochana a czy mogę zamiast masła dać w całości majonez o tej samej gramaturze czyli 600 w sumie? Nie lubię połączenia majonez + masło 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *