Przedstawiam Wam przepis na przepyszną sałatkę z tuńczyka ale w wersji, która idealnie sprawdza się na LCHF, czyli z jajkami, masłem i serem żółtym. Jest to potrawa doskonała nie tylko na co dzień, ale i na rożnego rodzaju imprezach. Przepięknie prezentuje się w szklanym naczyniu i będzie znakomicie wyglądała na wielkanocnym stole.
Składniki:
- 400 g rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
- 200 g masła
- 200 g sera żółtego
- 10 jajek
- 1 duża cebula biała lub czerwona (ok 150 g)
- 400 g majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek drobno posiekać.
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.
Masło zmrozić a następnie również zetrzeć na tarce.
Sałatkę układać najlepiej w przeźroczystym naczyniu żeby ładnie było widać warstwy.
Kolejność warstw od najniższej:
- starte białka jaj
- starty ser żółty
- 1/2 porcji majonezu
- tuńczyk
- cebula
- 1/2 porcji majonezu
- starte masło
- pokruszone żółtka jaj
- szczypiorek
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 1950 g, 5998 kcal, B 228 g, W 23 g, T 554 g. W 100g: 308 kcal, B 12 g, W 1,2 g, T 28 g.
Prezentuje się bardzo apetycznie. Muszę popełnić u siebie.
Wygląda smakowicie i pasuje na Wielkanoc.
Wesołej Wielkiejnocy
Dziękuję i również życzę wesołych i rodzinnych Świąt 🙂
Jakiego rodzaju sera żółtego używasz do przepisów ?
Ser K…wski marki S…pc 😉
Czy używasz tu kupnego majonezu czy własnej roboty ze swojego bloga 🙂
W makro wliczyłam kupny marki K…ki 😉
Kochana a czy mogę zamiast masła dać w całości majonez o tej samej gramaturze czyli 600 w sumie? Nie lubię połączenia majonez + masło 🙂
Oczywiście tylko przelicz makro na nowo 😉