Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na deser w dniu zakochanych to polecam delikatne, lekkie i pyszne walentynkowe ciasto. Idealne dla tych, którzy nie mają piekarnika i ręki do wypieków dlatego nadają się nawet dla laików kulinarnych. Śnieżnobiała pianka i czerwone serduszka doskonale się komponują i nadają nie tylko na Walentynki, ale i inne okazje. Przepis powstał dzięki mojej córce, która znalazła inspirację wśród zdjęć na Pinterest a stamtąd trafiła na Blog z Apetytem i już sama wpadła jak go przerobić na wersję keto. Jeśli lubicie tego typu proste desery to ogromną popularnością cieszą się też biało-czerwone serniczki w szklance.
Składniki – walentynkowe ciasto (2 formy 25×30 cm):
Składniki – pianka truskawkowa i serduszka:
- 3 galaretki truskawkowe bez cukru
- 800 ml wody
- 400 ml śmietany 30%
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
Składniki – pianka mleczna:
- 120 ml mleka 3,2%
- 10 g żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki wanilii burbońskiej
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
Przygotowanie:
Galaretki rozrobić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dodać słodziku.
Przygotować jedną z blaszek smarując ją delikatnie masłem lub olejem kokosowym.
1,5 szklanki gotowej rozpuszczonej galaretki wylać do wysmarowanej tłuszczem formy a następnie schłodzić w lodówce.
Pozostałą galaretkę odstawić do lekkiego wystudzenia, ale nie stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno z wanilią, opcjonalnie dodając słodzik.
Do ubitej śmietany dodać chłodną galaretkę i zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej, płynnej masy, która stężeje dopiero po schłodzeniu.
Masę truskawkową wlać do drugiej formy i odstawić do stężenia do lodówki na 60-90 minut minut ponieważ musi dobrze zastygnąć by można było wykrawać z niej serca.
By przygotować walentynkowe ciasto, po całkowitym stężeniu z galaretki za pomocą foremek do ciastek czy pierniczków wyciąć serduszka (mogą być też inne kształty i wzorki w przypadku innych okazji np. gwiazdki, kwiatki, księżyce i co tam jeszcze macie w domu). Galaretki wyłożyć na piankę i wstawić ponownie do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie mieszając dokładnie a następnie odstawić na 5 minut.
Mleko podgrzać delikatnie w rondelku a następnie kilka łyżek dodać do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Całość wlać do pozostałego mleka i połączyć mieszając.
Ciasto wyłożone galaretkowymi serduszkami wypełnić masą mleczną delikatnie wlewając ją pomiędzy serduszkami. Polecam zrobić to nie wyjmując foremki z lodówki by nie rozlało się podczas ponownego wstawiania na półkę. Warto użyć kubeczka z dzióbkiem lub łyżki.
Walentynkowe ciasto pozostawić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc by dobrze zastygło.
Po schłodzeniu pokroić na kawałki. Wyjmować za pomocą łopatki ponieważ walentynkowe ciasto jest bardzo delikatne.
—
BTW walentynkowe ciasto bez słodzików: 1382 g, 1453 kcal, B 54 g, T 124 g, W 27 g. W 100 g: 105 kcal, B 4 g, T 9 g, W 2 g.
Olu, czy Ty liczysz total cards czy net carbs? I jesli liczac tatal carb macro sa T80%, B15%, W5% to czy w przypadku liczenia net carbs (bo przeciez wowczas ilosc total carb sie zwiekszy) pozostale macro powinny byc zmniejszone odpowiednio do kaloryki czy zostaje takie same?
Odejmuję błonnik i liczę węgle netto.