Witaj na moim blogu!

WALENTYNKOWE CIASTO (keto, LCHF, bez glutenu i cukru)

4.2/5 - (9 ocen)

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na deser w dniu zakochanych to polecam delikatne, lekkie i pyszne walentynkowe ciasto. Idealne dla tych, którzy nie mają piekarnika i ręki do wypieków dlatego nadają się nawet dla laików kulinarnych. Śnieżnobiała pianka i czerwone serduszka doskonale się komponują i nadają nie tylko na Walentynki, ale i inne okazje. Przepis powstał dzięki mojej córce, która znalazła inspirację wśród zdjęć na Pinterest a stamtąd trafiła na Blog z Apetytem i już sama wpadła jak go przerobić na wersję keto. Jeśli lubicie tego typu proste desery to ogromną popularnością cieszą się też biało-czerwone serniczki w szklance.

walentynkowe ciasto piankowe

Składniki – walentynkowe ciasto (2 formy 25×30 cm):

Składniki – pianka truskawkowa i serduszka:

  • 3 galaretki truskawkowe bez cukru
  • 800 ml wody
  • 400 ml śmietany 30%
  • opcjonalnie słodzik np. ksylitolerytrytol,  stewia do smaku

Składniki – pianka mleczna:

Przygotowanie:

Galaretki rozrobić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dodać słodziku.

Przygotować jedną z blaszek smarując ją delikatnie masłem lub olejem kokosowym.

1,5 szklanki gotowej rozpuszczonej galaretki wylać do wysmarowanej tłuszczem formy a następnie schłodzić w lodówce.

Pozostałą galaretkę odstawić do lekkiego wystudzenia, ale nie stężenia.

Śmietanę ubić na sztywno z wanilią, opcjonalnie dodając słodzik.

Do ubitej śmietany dodać chłodną galaretkę i zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej, płynnej masy, która stężeje dopiero po schłodzeniu.

Masę truskawkową wlać do drugiej formy i odstawić do stężenia do lodówki na 60-90 minut minut ponieważ musi dobrze zastygnąć by można było wykrawać z niej serca.

By przygotować walentynkowe ciasto, po całkowitym stężeniu z galaretki za pomocą foremek do ciastek czy pierniczków wyciąć serduszka (mogą być też inne kształty i wzorki w przypadku innych okazji np. gwiazdki, kwiatki, księżyce i co tam jeszcze macie w domu). Galaretki wyłożyć na piankę i wstawić ponownie do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie mieszając dokładnie a następnie odstawić na 5 minut.

Mleko podgrzać delikatnie w rondelku a następnie kilka łyżek dodać do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Całość wlać do pozostałego mleka i połączyć mieszając.

Ciasto wyłożone galaretkowymi serduszkami wypełnić masą mleczną delikatnie wlewając ją pomiędzy serduszkami. Polecam zrobić to nie wyjmując foremki z lodówki by nie rozlało się podczas ponownego wstawiania na półkę. Warto użyć kubeczka z dzióbkiem lub łyżki.

Walentynkowe ciasto pozostawić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc by dobrze zastygło.

Po schłodzeniu pokroić na kawałki. Wyjmować za pomocą łopatki ponieważ walentynkowe ciasto jest bardzo delikatne.

BTW walentynkowe ciasto bez słodzików: 1382 g, 1453 kcal, B 54 g, T 124 g, W 27 g. W 100 g: 105 kcal, B 4 g, T 9 g, W 2 g.

2 komentarze

Zecia

Olu, czy Ty liczysz total cards czy net carbs? I jesli liczac tatal carb macro sa T80%, B15%, W5% to czy w przypadku liczenia net carbs (bo przeciez wowczas ilosc total carb sie zwiekszy) pozostale macro powinny byc zmniejszone odpowiednio do kaloryki czy zostaje takie same?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *