Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

WALENTYNKOWE CIASTO (keto, LCHF, bez glutenu i cukru)

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na deser w dniu zakochanych to polecam delikatne, lekkie i pyszne walentynkowe ciasto. Idealne dla tych, którzy nie mają piekarnika i ręki do wypieków dlatego nadają się nawet dla laików kulinarnych. Śnieżnobiała pianka i czerwone serduszka doskonale się komponują i nadają nie tylko na Walentynki, ale i inne okazje. Przepis powstał dzięki mojej córce, która znalazła inspirację wśród zdjęć na Pinterest a stamtąd trafiła na Blog z Apetytem i już sama wpadła jak go przerobić na wersję keto. Jeśli lubicie tego typu proste desery to ogromną popularnością cieszą się też biało-czerwone serniczki w szklance.

walentynkowe ciasto piankowe

Składniki – walentynkowe ciasto (2 formy 25×30 cm):

Składniki – pianka truskawkowa i serduszka:

  • 3 galaretki truskawkowe bez cukru
  • 800 ml wody
  • 400 ml śmietany 30%
  • opcjonalnie słodzik np. ksylitolerytrytol,  stewia do smaku

Składniki – pianka mleczna:

Przygotowanie:

Galaretki rozrobić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dodać słodziku.

Przygotować jedną z blaszek smarując ją delikatnie masłem lub olejem kokosowym.

1,5 szklanki gotowej rozpuszczonej galaretki wylać do wysmarowanej tłuszczem formy a następnie schłodzić w lodówce.

Pozostałą galaretkę odstawić do lekkiego wystudzenia, ale nie stężenia.

Śmietanę ubić na sztywno z wanilią, opcjonalnie dodając słodzik.

Do ubitej śmietany dodać chłodną galaretkę i zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej, płynnej masy, która stężeje dopiero po schłodzeniu.

Masę truskawkową wlać do drugiej formy i odstawić do stężenia do lodówki na 60-90 minut minut ponieważ musi dobrze zastygnąć by można było wykrawać z niej serca.

By przygotować walentynkowe ciasto, po całkowitym stężeniu z galaretki za pomocą foremek do ciastek czy pierniczków wyciąć serduszka (mogą być też inne kształty i wzorki w przypadku innych okazji np. gwiazdki, kwiatki, księżyce i co tam jeszcze macie w domu). Galaretki wyłożyć na piankę i wstawić ponownie do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie mieszając dokładnie a następnie odstawić na 5 minut.

Mleko podgrzać delikatnie w rondelku a następnie kilka łyżek dodać do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Całość wlać do pozostałego mleka i połączyć mieszając.

Ciasto wyłożone galaretkowymi serduszkami wypełnić masą mleczną delikatnie wlewając ją pomiędzy serduszkami. Polecam zrobić to nie wyjmując foremki z lodówki by nie rozlało się podczas ponownego wstawiania na półkę. Warto użyć kubeczka z dzióbkiem lub łyżki.

Walentynkowe ciasto pozostawić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc by dobrze zastygło.

Po schłodzeniu pokroić na kawałki. Wyjmować za pomocą łopatki ponieważ walentynkowe ciasto jest bardzo delikatne.

BTW walentynkowe ciasto bez słodzików: 1382 g, 1453 kcal, B 54 g, T 124 g, W 27 g. W 100 g: 105 kcal, B 4 g, T 9 g, W 2 g.

2 komentarze

Zecia

Olu, czy Ty liczysz total cards czy net carbs? I jesli liczac tatal carb macro sa T80%, B15%, W5% to czy w przypadku liczenia net carbs (bo przeciez wowczas ilosc total carb sie zwiekszy) pozostale macro powinny byc zmniejszone odpowiednio do kaloryki czy zostaje takie same?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *