Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

TOSTY SEROWE Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ (keto, bez glutenu, redukcja)

4.7/5 - (3 ocen)

Pyszne, aromatyczne oraz sycące tosty serowe z szynką i papryką! Przygotowane w kilka minut z zaledwie 2 składników tzn. sera i jajek! Do tego ulubione dodatki, przyprawy oraz oczywiście dobry opiekacz i chrupiące kanapeczki gotowe. Jest to nieco odchudzona z tłuszczu wersja moich tradycyjnych tostów, a odpowiednio dobrane dodatki podbijają białko. Tym samym doskonale sprawdzą się w menu osób na redukcji! Natomiast po podbiciu puli tłuszczu, także na adaptacji i innych etapach diety.

Składniki – tosty serowe z szynką i papryką

  • 2 jajka
  • 180 g dobrej jakości żółtego sera albo mozzarella w kostce – nie tego w zalewie
  • zioła prowansalskieoreganobazylia, papryka słodka i ostra
  • 100 g szybki wiejskiej
  • 50 g papryki kolorowej

Przygotowanie

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać jajka, pokrojone drobno szynkę i paprykę oraz przyprawy.

Całość dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na płytkach tostera. U mnie z tej ilości składników wychodzą 3 podwójne tosty, czyli po przekrojeniu 6 trójkącików.

Piec przez kilka minut w zależności od mocy tostera do momentu aż się zarumienią bądź dłużej jeśli lubicie bardziej przypieczone.

Tosty serowe sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie kanapek czy przystawek. Polecam serwować w towarzystwie mixu sałat oraz z różnego rodzaju dodatkami i sosami, które oczywiście należy wliczyć w makro posiłku.

BTW całości: 450 g, 1059 kcal, B 89 g, T 76 g, W 5 g.

Dzieląc na 6 równych porcji, w jednej: 177 kcal, B 15 g, T 13 g, W 1 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *