Pyszne, aromatyczne oraz sycące tosty serowe z szynką i papryką! Przygotowane w kilka minut z zaledwie 2 składników tzn. sera i jajek! Do tego ulubione dodatki, przyprawy oraz oczywiście dobry opiekacz i chrupiące kanapeczki gotowe. Jest to nieco odchudzona z tłuszczu wersja moich tradycyjnych tostów, a odpowiednio dobrane dodatki podbijają białko. Tym samym doskonale sprawdzą się w menu osób na redukcji! Natomiast po podbiciu puli tłuszczu, także na adaptacji i innych etapach diety.
Składniki – tosty serowe z szynką i papryką
- 2 jajka
- 180 g dobrej jakości żółtego sera albo mozzarella w kostce – nie tego w zalewie
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra
- 100 g szybki wiejskiej
- 50 g papryki kolorowej
Przygotowanie
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać jajka, pokrojone drobno szynkę i paprykę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na płytkach tostera. U mnie z tej ilości składników wychodzą 3 podwójne tosty, czyli po przekrojeniu 6 trójkącików.
Piec przez kilka minut w zależności od mocy tostera do momentu aż się zarumienią bądź dłużej jeśli lubicie bardziej przypieczone.
Tosty serowe sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie kanapek czy przystawek. Polecam serwować w towarzystwie mixu sałat oraz z różnego rodzaju dodatkami i sosami, które oczywiście należy wliczyć w makro posiłku.
—
BTW całości: 450 g, 1059 kcal, B 89 g, T 76 g, W 5 g.
Dzieląc na 6 równych porcji, w jednej: 177 kcal, B 15 g, T 13 g, W 1 g.
Czad! Pół porcji wg fitatu to 46 bialka!
Zależy jaką kto ma porcję, ale owszem mają sporo białka 🙂