Witaj na moim blogu!

TOSTY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu)

3.9/5 - (106 ocen)

Kolejny pomysł na zamiennik pieczywa to tosty serowe, które powstały na bazie znanej Wam już pizzy serowej czy rolad w wersji z kurczakiem bądź mięsem mielonym. Tym razem coś co nie wymaga użycia piekarnika a do tego jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno więc doskonale sprawdzą się także na wynos no do lunch boxa. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki świetne również jako przekąska na stole podczas imprezy do rożnego rodzaju dipów.

Składniki – tosty serowe (6 sztuk widocznych na zdjęciu):

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać całe jajka i majonez. Polecam domowy na bazie delikatnej oliwy z oliwek, żółtka oraz soku z cytryny (przepis). Można go też pominąć albo zastąpić gęstą tłustą śmietaną z dodatkiem ulubionych przypraw. Całość dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na płytkach tostera. U mnie z tej ilości składników wychodzą 3 podwójne (po przekrojeniu powstają z każdego takie 2 trójkąty jak na foto).

Piec przez kilka minut w zależności od mocy tostera do momentu aż się zarumienią bądź dłużej jeśli lubicie bardziej przypieczone.

Tosty serowe sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie kanapek czy przystawek rożnego rodzaju dodatkami, sosami itp.

BTW całości bez dodatków: 315 g, 895 kal, B 62 g, T 71, W 3 g. Dzieląc na 6 trójkącików – 1 sztuka: 53 g, 149 kcal, B 10 g, T 12 g, W 0,5 g.

27 komentarzy

Elżunia

Nie spodziewałam się, że to będzie takie dobre! W dodatku ekspresowe, gdy ma się ochotę na tradycyjne pieczywo 🙂 Najlepsze z oregano 🙂

Odpowiedz
Monika

Dziękuję za przepis, wyszły pyszne. Ja dodaję też suszoną bazylię, oregano, majeranek. Super też z papryką lub pieczarkami chociaż to pewnie zmienia makro ale mam nadzieję, że nie za bardzo 🙂

Odpowiedz
Michał

Cześć, nie mam tostera i nie za bardzo chcialbym kupować. Czy da sie zrobić w np piekarniku.

Odpowiedz
Anna

Jajka surowe? A skąd dowiem się co oznaczają te symbole BTW, T … albo co i jak liczyć? W czwartek kończę post dr Dąbrowskiej i w pt. keto, ale nie ogarniam.

Odpowiedz
Ola

Jajka oczywiście surowe. Co do zapisu to B (białko_ T (łuszcz) W (węglowodany). Radzę najpierw solidnie przygotować się z wiedzy teoretycznej zanim przejdziesz na keto.

Odpowiedz
Ola

Na patelni nie próbowałam ale w piekarniku z przepisu na pizzę serową czy roladę można jeśli nie masz tostera czy gofrownicy.

Odpowiedz
Azarius

Co jest złego w mozzarelli w zalewie? Jest to najczęściej przeze mnie konsumowany ser i wielokrotnie mi polecany jako dobre źródło białka i tłuszczy. Czuję się skołowany

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *