Kolejny pomysł na zamiennik pieczywa to tosty serowe, które powstały na bazie znanej Wam już pizzy serowej czy rolad w wersji z kurczakiem bądź mięsem mielonym. Tym razem coś co nie wymaga użycia piekarnika a do tego jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno więc doskonale sprawdzą się także na wynos no do lunch boxa. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki świetne również jako przekąska na stole podczas imprezy do rożnego rodzaju dipów.

Składniki – tosty serowe (6 sztuk widocznych na zdjęciu):
- 2 jajka
- 15 g (1łyżka) majonezu dobrej jakości – najlepiej domowego na bazie delikatnej oliwy z oliwek lub gęstej tłustej śmietany z dodatkiem przypraw (u mnie majonez)
- 180 g dobrej jakości żółtego sera albo mozzarella w kostce – nie tego w zalewie (patrz na skład!)
- opcjonalnie odrobina ziół prowansalskich, oregano, bazylii
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać całe jajka i majonez. Polecam domowy na bazie delikatnej oliwy z oliwek, żółtka oraz soku z cytryny (przepis). Można go też pominąć albo zastąpić gęstą tłustą śmietaną z dodatkiem ulubionych przypraw. Całość dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na płytkach tostera. U mnie z tej ilości składników wychodzą 3 podwójne (po przekrojeniu powstają z każdego takie 2 trójkąty jak na foto).
Piec przez kilka minut w zależności od mocy tostera do momentu aż się zarumienią bądź dłużej jeśli lubicie bardziej przypieczone.
Tosty serowe sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie kanapek czy przystawek rożnego rodzaju dodatkami, sosami itp.
—
BTW całości bez dodatków: 315 g, 895 kal, B 62 g, T 71, W 3 g. Dzieląc na 6 trójkącików – 1 sztuka: 53 g, 149 kcal, B 10 g, T 12 g, W 0,5 g.
Pani Olu, jaki ser najbardziej Pani poleca do tostów?
Używam Królewskiego z Sierpca.
Nie spodziewałam się, że to będzie takie dobre! W dodatku ekspresowe, gdy ma się ochotę na tradycyjne pieczywo 🙂 Najlepsze z oregano 🙂
Cieszę się, że smakowały i faktycznie z ziołami są super 🙂
Dziękuję za przepis, wyszły pyszne. Ja dodaję też suszoną bazylię, oregano, majeranek. Super też z papryką lub pieczarkami chociaż to pewnie zmienia makro ale mam nadzieję, że nie za bardzo 🙂
Obłędne, niby taka prostota ale jaki smak 🙂
W prostocie siła 🙂
Mogę zapytać jakiego sera żółtego używasz ?! Dziękuję 🙂
Jak zawsze pychota
Cieszę się, że smakowały 🙂
mi się rozlały w tosterze… gdzie popełniłam błąd 😉 ???
Ciasto musiało być zbyt rzadkie albo toster o słabej mocy i nie ścięły się.
Są naprawdę przepyszne!! Włączam na stałe do mojego menu 😉
Cześć, nie mam tostera i nie za bardzo chcialbym kupować. Czy da sie zrobić w np piekarniku.
Jasne wg przepisu na pizzę serową 😉
Jajka surowe? A skąd dowiem się co oznaczają te symbole BTW, T … albo co i jak liczyć? W czwartek kończę post dr Dąbrowskiej i w pt. keto, ale nie ogarniam.
Jajka oczywiście surowe. Co do zapisu to B (białko_ T (łuszcz) W (węglowodany). Radzę najpierw solidnie przygotować się z wiedzy teoretycznej zanim przejdziesz na keto.
Mniam mniam mniam! Moje ulubione jedzonko teraz
Cieszę się, że smakują 🙂
A można byłoby usmażyć na patelni tak jak omlet
Na patelni nie próbowałam ale w piekarniku z przepisu na pizzę serową czy roladę można jeśli nie masz tostera czy gofrownicy.
Zrobiłam w formie do pieczenia donatów 🙂 wyszły rewelacyjne 😉
Cieszy mnie to bardzo 🙂
Co jest złego w mozzarelli w zalewie? Jest to najczęściej przeze mnie konsumowany ser i wielokrotnie mi polecany jako dobre źródło białka i tłuszczy. Czuję się skołowany
Nie wiem nic o szkodliwości takiej mozzarelli. Po prostu do tego przepisu nie nadaje się ona 😉
Pyszne tosty. Dodałam tylko łyżkę babki płesznik.
Pychotka. Dodałam do tego salami. Rewelacja