Kolejne danie z serii „Nie taki fast food straszny jak go malują” 😉 Wiem jak bardzo wielu osobom brakuje popularnych dań kojarzonych z niezdrowym odżywianiem. Tym razem jako zamiennik uwielbiana przeze mnie i moją rodzinkę keto tortilla bez mąki. Podawana z mięsem przyrządzonym a’la kebab oraz warzywami i sosem czosnkowo-ziołowym. Jak większość moich dań jest prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych, ale i dla unikających glutenu. Dla tych, którzy nie lubią łupin babki jajowatej polecam inny przepis na wrapy.
Składniki – 1 keto tortilla bez mąki (duża patelnia):
- 2 jajka
- 100 g (4 łyżki) śmietany 18%
- 5 g (2 łyżeczki) łupin babki jajowatej
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kropelka tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego
Jajka roztrzepać lub zmiksować ze śmietaną.
Do masy dodać sól, pieprz i łupiny babki jajowatej. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni.
Smażyć z jednej strony do momentu aż ciasto na wierzchu będzie ścięte a następnie przy pomocy łopatki delikatnie przerzucić na drugą stronę. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Keto tortilla bez mąki doskonale komponuje się serwowana z ulubionym mięsem np. kurczak, indyk, baranina, wołowina przyrządzonym a’la kebab. U mnie jest to pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i usmażona w przyprawach i ziołach.
Do tego mix sałat, roszponka, rukola, pokrojone w kostkę warzywa typu pomidor, papryka, ogórek, awokado oraz ulubiony sos na bazie śmietany np. czosnkowy, ziołowy, curry itp.
Polecam użyć folii spożywczej lub aluminiowej bądź papieru śniadaniowego do zapakowania końcówki tortilli żeby nie wypadały z niej składniki i nie wyciekał sos. Ewentualnie można podawać na talerzu i jeść używając noża i widelca.
Smacznego!
—
BTW całości, czyli 1 tortilla z w/w składników bez dodatków: 225 g, 356 kcal, B 18 g, T 30 g, W 4 g.
Makro potrawy z wypełnieniem zależy od wybranych składników.
Czy łupiny babki jajowatej mozna zastąpić chia lub siemieniem lnianym? Albo czymś innym?
Myślę, że siemię lniane będzie odpowiednim substytutem bo ma podobną konsystencję, ale trzeba pamiętać że jest w nim nieco więcej węglowodanów a przy redukcji wagi każdy gram jest na wagę złota 😉 100 g siemienia lnianego mielonego to 3,5 g węglowodanów zaś łupiny babki to tylko ok 0,30g.
Witam, proszę o podpowiedź czy to siemię lniane ma być mielone ?
Tak, mielone 🙂
No, w końcu mam ciekawy przepis od którego nie będę później umierał z bólu 🙂
Dziekuję bardzo.
Na zdrowie! 🙂
a zamiast śmietany gęsty jogurt grecki ?
Jeśli jogurt grecki ma odpowiedni skład bez dodatkowych zagęszczaczy i tym samym zbędnych węglowodanów a do tego będzie tłusty jak śmietana, to można go użyć 🙂
Kolejny przepis do wypróbowania. 🙂
Smacznego! 😉
A co zamiast śmietany? Mamy nietolerancję…
Agnieszko niestety ciężko mi powiedzieć jaki zamiennik bez laktozy można by zastosować.
Śmietana kokosowa. Taka, która ma min. 70% wyciągu z kokosa. U mnie zastępuje śmietanę we wszystkich przepisach. Da się nawet ubijać.
http://sklep.nasushi.pl/p/803-krem-kokosowy-smietanka-kokosowa-1l
Ja robiłam bez śmietany, te same zakładników i ładnie wychodziło tylko grubsze zrób.
O sama chętnie spróbuje bez nabiału. Dzięki! 🙂
Ile wychodzi placków z podanej porcji?
Z podanej porcji wychodzi jeden duży placek na największej patelni naleśnikowej albo 2 na mniejszej. Ciasto nie może być grube, ponieważ będzie się łamać przy przewracaniu na drugą stronę.
Wspaniale przepisy. Dziekuje Ci za kazdy z osobna i wszystkie razem. Z niecierpliwoscia czekam na wiecej!!!
Dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ile BTW?
Pychota !!! Super wyszło !!! :-*
Czy ta smietana ma byc kwasna czy slodka?
Dziekuje!
Kwaśna śmietana minimum 18%.
A czy ta tortilla jest sztywna jak ta prawdziwa? Czy bardziej lać jak omlet
Sztywna nie jest bo to zupełnie inne produkty, które nie są keto nadają tę sztywność plackom. Trzeba po prostu spróbować i samemu ocenić czy taka konsystencja nam odpowiada 😉
A czy zamiast babki jajowatej może być mąka migdałowa
Nie, to nie jest to samo. Poza tym mąki migdałowej nie powinno się podgrzewać.
Siemienia lnianego i ziaren chia również nie wolno podgrzewać – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe…
pozdrawiam
Można zamiast babki błonnik witalny?
Jeśli są to zmielone łupiny babki jajowatej to tak, ale jeśli ziarna to nie bo to inna konsystencja i inne właściwości produktu.
Mieszkam w Kanadzie i nie wiem co to są łupki babki jajowatej.
Czy ktoś z Was mógłby mnie oświecić?
Będę bardzo wdzięczna
Szukaj pod hasłem psyllium husk.
Bardzo dobre 🙂 Zapisuję przepis do ulubionych.
No niestety, pełna porażka. Wyszła jajecznica 🙁
Czy to jest przepis na jeden placek tortilla?
Tak, to jeden większy placek z podanych składników. Można też zrobić mniejszy z połowy. Wszystko kwestia makro.