Witaj na moim blogu!

KETO TORTILLA BEZ MĄKI (bez glutenu, LCHF)

3.1/5 - (149 ocen)

Kolejne danie z serii „Nie taki fast food straszny jak go malują” 😉 Wiem jak bardzo wielu osobom brakuje popularnych dań kojarzonych z niezdrowym odżywianiem. Tym razem jako zamiennik uwielbiana przeze mnie i moją rodzinkę keto tortilla bez mąki. Podawana z mięsem przyrządzonym a’la kebab oraz warzywami i sosem czosnkowo-ziołowym. Jak większość moich dań jest prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych, ale i dla unikających glutenu. Dla tych, którzy nie lubią łupin babki jajowatej polecam inny przepis na wrapy.

keto tortilla bez mąki

Składniki – 1 keto tortilla bez mąki (duża patelnia):

Jajka roztrzepać lub zmiksować ze śmietaną.

Do masy dodać sól, pieprz i łupiny babki jajowatej. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować. 

Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni.

Smażyć z jednej strony do momentu aż ciasto na wierzchu będzie ścięte a następnie przy pomocy łopatki delikatnie przerzucić na drugą stronę. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Keto tortilla bez mąki doskonale komponuje się serwowana z ulubionym mięsem np. kurczak, indyk, baranina, wołowina przyrządzonym a’la kebab. U mnie jest to pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i usmażona w przyprawach i ziołach.

Do tego mix sałat, roszponka, rukola, pokrojone w kostkę warzywa typu pomidor, papryka, ogórek, awokado oraz ulubiony sos na bazie śmietany np. czosnkowy, ziołowy, curry itp.

Polecam użyć folii spożywczej lub aluminiowej bądź papieru śniadaniowego do zapakowania końcówki tortilli żeby nie wypadały z niej składniki i nie wyciekał sos. Ewentualnie można podawać na talerzu i jeść używając noża i widelca.

Smacznego!

BTW całości, czyli 1 tortilla z w/w składników bez dodatków: 225 g, 356 kcal, B 18 g, T 30 g, W 4 g.

Makro potrawy z wypełnieniem zależy od wybranych składników.

36 komentarzy

Ola

Myślę, że siemię lniane będzie odpowiednim substytutem bo ma podobną konsystencję, ale trzeba pamiętać że jest w nim nieco więcej węglowodanów a przy redukcji wagi każdy gram jest na wagę złota 😉 100 g siemienia lnianego mielonego to 3,5 g węglowodanów zaś łupiny babki to tylko ok 0,30g.

Odpowiedz
Ola

Jeśli jogurt grecki ma odpowiedni skład bez dodatkowych zagęszczaczy i tym samym zbędnych węglowodanów a do tego będzie tłusty jak śmietana, to można go użyć 🙂

Odpowiedz
Ola

Z podanej porcji wychodzi jeden duży placek na największej patelni naleśnikowej albo 2 na mniejszej. Ciasto nie może być grube, ponieważ będzie się łamać przy przewracaniu na drugą stronę.

Odpowiedz
Ania

Wspaniale przepisy. Dziekuje Ci za kazdy z osobna i wszystkie razem. Z niecierpliwoscia czekam na wiecej!!!

Odpowiedz
Ola

Sztywna nie jest bo to zupełnie inne produkty, które nie są keto nadają tę sztywność plackom. Trzeba po prostu spróbować i samemu ocenić czy taka konsystencja nam odpowiada 😉

Odpowiedz
Aur

Siemienia lnianego i ziaren chia również nie wolno podgrzewać – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe…
pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Jeśli są to zmielone łupiny babki jajowatej to tak, ale jeśli ziarna to nie bo to inna konsystencja i inne właściwości produktu.

Odpowiedz
Ania

Mieszkam w Kanadzie i nie wiem co to są łupki babki jajowatej.
Czy ktoś z Was mógłby mnie oświecić?
Będę bardzo wdzięczna

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *