Tort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu 😉 Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne 🙂 Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej 😉

Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm):
- 12 jajek o temperaturze pokojowej
- 180 g mąki kokosowej
- 140 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna)
- 2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody
- szczypta soli himalajskiej
- 80-120 ml wody (15-25 łyżek)
- opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają
Składniki na krem truskawkowy:
- 800 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 65 g (8 łyżek) żelatyny
- 60 ml (1/4 szklanki) wody
- 500 g serka mascarpone
- opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia
Składniki na krem śmietankowy:
- 600 ml śmietanki 36%
- 100 g serka mascarpone
- opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia
Przygotować silikonową lub tortownicę o średnicy 20-22 cm i posmarować tłuszczem.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.
Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche.
Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C.
W międzyczasie przygotować krem truskawkowy zalewając żelatynę 60 ml wody i odstawiając aż napęcznieje.
Truskawki świeże lub mrożone podgrzać w garnku opcjonalnie dodając słodzik i doprowadzić do wrzenia.
Garnek odstawić na bok i dodać zgęstniał żelatynę. Wymieszać dokładnie aż się rozpuści bez podgrzewania by żelatyna nie straciła właściwości żelujących.
Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia i pełnego stężenia do galaretki.
Serek mascarpone zmiksować na gładką masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny.
Gotowy krem schłodzić w lodówce.
Upieczony biszkopt wystudzić a następnie pokroić na blaty. z podanej ilości w tortownicy 20 cm wyszły mi 3 blaty ale wszystko zależy od tego jak wysoki urośnie biszkopt.
Na paterze wyłożyć dolny blat i posmarować grubo schłodzonym kremem truskawkowym.
Przełożyć kolejnymi blatami i kremem truskawkowym tak by ostatnio blat nie był posmarowany kremem.
Przełożony tort schłodzić w lodówce przez ok godzinę.
Przygotować krem śmietankowy ze schłodzonych składników.
Śmietanę ubić na gęstą i puszystą masę a następnie dodać serek nadal miksując. Opcjonalnie można dodać słodzik w postaci pudru.
Wierzch i boki tortu posmarować grubą warstwą kremy śmietankowego a następnie wygładzić całość.
Tort na 30 minut przed podaniem można udekorować truskawkami. U mnie wersja z owocami wyciętymi w kształcie serduszek ale można też układać je po bokach i np w rozetkę na wierzchu. Tutaj obowiązuje styl dowolny więc możecie popuścić wodze fantazji 😉
Smacznego!

—
BTW całości ( u mnie 20 kawałków – każdy ok 160 g): 3271 g, 7789 kcal, B 211 g, T 691 g, W 128 g. W 100 g: 238 kcal, B 6 g, T 21 g, W 4 g.
Jaka ma być konsystencja ciasta , dodałam więcej wody bo po 25 łyżkami była konsystencja ciasta kruchego no i …… chyba nie wyszło . Ola hilfe …
To ile wody trzeba dodać zależy od mąki kokosowej bo każda ma inne makro, inną konsystencje i inaczej chłonie płyny. Ciasto powinno być dość mocno wilgotne, nie lejące, ale i nie kruche.
Czy ten biszkopt nie wymaga nasaczenia? Wypieki z mąki kokosowej zawsze wychodzą mi strasznie suche.
Można oczywiście go nasączyć. To indywidualna kwestia.
Pieczemy z termoobiegiem, jak w przypadku muffinek? ☺️
Tak z termoobiegiem 🙂