Witaj na moim blogu!

TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru)

3.7/5 - (26 ocen)

Tort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu 😉 Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne 🙂 Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven”  w wersji węglowodanowej 😉

Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm):

Składniki na krem truskawkowy:

  • 800 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 65 g (8 łyżek) żelatyny
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody
  • 500 g serka mascarpone
  • opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia

Składniki na krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia

Przygotować silikonową lub tortownicę o średnicy 20-22 cm i posmarować tłuszczem.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche.

Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C.

W międzyczasie przygotować krem truskawkowy zalewając żelatynę 60 ml wody i odstawiając aż napęcznieje.

Truskawki świeże lub mrożone podgrzać w garnku opcjonalnie dodając słodzik i doprowadzić do wrzenia.

Garnek odstawić na bok i dodać zgęstniał żelatynę. Wymieszać dokładnie aż się rozpuści bez podgrzewania by żelatyna nie straciła właściwości żelujących.

Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia i pełnego stężenia do galaretki.

Serek mascarpone zmiksować na gładką masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny.

Gotowy krem schłodzić w lodówce.

Upieczony biszkopt wystudzić a następnie pokroić na blaty. z podanej ilości w tortownicy 20 cm wyszły mi 3 blaty ale wszystko zależy od tego jak wysoki urośnie biszkopt.

Na paterze wyłożyć dolny blat i posmarować grubo schłodzonym kremem truskawkowym.

Przełożyć kolejnymi blatami i kremem truskawkowym tak by ostatnio blat nie był posmarowany kremem.

Przełożony tort schłodzić w lodówce przez ok godzinę.

Przygotować krem śmietankowy ze schłodzonych składników.

Śmietanę ubić na gęstą i puszystą masę a następnie dodać serek nadal miksując. Opcjonalnie można dodać słodzik w postaci pudru.

Wierzch i boki tortu posmarować grubą warstwą kremy śmietankowego a następnie wygładzić całość.

Tort na 30 minut przed podaniem można udekorować  truskawkami. U mnie wersja z owocami wyciętymi w kształcie serduszek ale można też układać je po bokach i np w rozetkę na wierzchu. Tutaj obowiązuje styl dowolny więc możecie popuścić wodze fantazji 😉

Smacznego!

BTW całości ( u mnie 20 kawałków – każdy ok 160 g): 3271 g, 7789 kcal, B 211 g, T 691 g, W 128 g. W 100 g: 238 kcal, B 6 g, T 21 g, W 4 g.

 

 

6 komentarzy

Maria

Jaka ma być konsystencja ciasta , dodałam więcej wody bo po 25 łyżkami była konsystencja ciasta kruchego no i …… chyba nie wyszło . Ola hilfe …

Odpowiedz
Ola

To ile wody trzeba dodać zależy od mąki kokosowej bo każda ma inne makro, inną konsystencje i inaczej chłonie płyny. Ciasto powinno być dość mocno wilgotne, nie lejące, ale i nie kruche.

Odpowiedz
Kasia

Czy ten biszkopt nie wymaga nasaczenia? Wypieki z mąki kokosowej zawsze wychodzą mi strasznie suche.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *