Witaj na moim blogu!

TORT MIĘSNY (keto, LCHF, bez glutenu)

4.1/5 - (7 ocen)

Kto powiedział, że tort musi być słodki? Specjalnie dla fanów LCHF podrzucam przepis na oryginalny tort mięsny. Robię jego różne wersje i tutaj z dodatkiem sera, kolorowej papryki, salami i ostrego sosu chili. Owinięty plastrami boczku wygląda fantastycznie i doskonale smakuje. Jeśli spodobała Wam się rolada serowa to ten przepis też powinien przypaść Wam do gustu.


Składniki – tort mięsny:

Przygotować formę do pieczenia (u mnie mała tortownica z odpinanym dnem) lub głęboką patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika.

Formę wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym tak by brzegi wystawały poza nią i można było nimi owinąć babkę.

tort mięsny

Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz inne ulubione przyprawy o czystym składzie (be cukru).

Gotowym mięsem wypełnić dokładnie formę

Przygotować sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw wymienionych w liście składników lub użyć gotowego sosu pół na pół chili i pomidory (ostry).

Sos rozprowadzić na wyłożonym w formie mięsie.

Schłodzony ser żółty lub mozzarellę w kostce zetrzeć na tarce i wysypać na posmarowane sosem mięso.

Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno pokroić w kostkę a następnie ułożyć jako kolejna warstwę w formie.

Na papryce poukładać plasterki salami a następnie zwinąć do środka plastry boczku. dodatkowo na środku można ułożyć kilka plastrów w zależności od tego jak długie plasterki mieliśmy i czy objęły one całą babkę. W razie potrzeby trzeba najpierw wyłożyć środek dodatkowymi plastrami a później zwinąć brzegi.

Tort mięsny piec w 180°C (termoobieg) przez ok 90 minut (w zależności od wielkości formy i grubości „ciasta”.

Tort mięsny polecam podawać z sosami jak czosnkowy, pomidorowy, ziołowy lub/i warzywami świeżymi bądź gotowanymi lub pieczonymi.

BTW całości: 2380 g, 5688 kcal, B 385 g, T 449 g, W 23 g. W 100 g: 239 kcal, B 16 g, T 19 g, W 1 g.

3 komentarze

Ola

Nie mam pojęcia kim jest kwasior, ale z tego co pamiętam kiedyś chyba ktoś w jakiejś w grupie udostępnił swój tort urodzinowy i ja zrobiłam wtedy swój. Jeśli jest podobny do czyjegoś to zbieg okoliczności.

Odpowiedz
Tomek

Bry
może podwędził, może nie, ale sam od dawien, dawna robię podobne torty.
Zasadniczo uwielbiam białka i tłuszcze, tak, ze ów „kwasior” (pewnie chodzi o dietę Kwaśniewskiego) nie jest odkrywca Ameryki.

Na marginesie – super blog i przepisy.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *