Kto powiedział, że tort musi być słodki? Specjalnie dla fanów LCHF podrzucam przepis na oryginalny tort mięsny. Robię jego różne wersje i tutaj z dodatkiem sera, kolorowej papryki, salami i ostrego sosu chili. Owinięty plastrami boczku wygląda fantastycznie i doskonale smakuje. Jeśli spodobała Wam się rolada serowa to ten przepis też powinien przypaść Wam do gustu.
Składniki – tort mięsny:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego lub po 1/2 kg mięsa wołowego i wieprzowego np z łopatki ( u mnie wołowe)
- 700 g pokrojonego w cienkie i długie plastry boczku surowego lub wędzonego
- 200 g sera żółtego lub mozarella
- 300 g papryki kolorowej
- 100 g przecieru pomidorowego i ulubionych przypraw typu chili, sól, pieprz, czosnek, oregano, bazylia lub gotowego sosu pół na pół chili i pomidory
- 80 g salami lub chorizo
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek
- cebula suszona
Przygotować formę do pieczenia (u mnie mała tortownica z odpinanym dnem) lub głęboką patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika.
Formę wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym tak by brzegi wystawały poza nią i można było nimi owinąć babkę.

Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz inne ulubione przyprawy o czystym składzie (be cukru).
Gotowym mięsem wypełnić dokładnie formę
Przygotować sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem przypraw wymienionych w liście składników lub użyć gotowego sosu pół na pół chili i pomidory (ostry).
Sos rozprowadzić na wyłożonym w formie mięsie.
Schłodzony ser żółty lub mozzarellę w kostce zetrzeć na tarce i wysypać na posmarowane sosem mięso.
Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć i drobno pokroić w kostkę a następnie ułożyć jako kolejna warstwę w formie.
Na papryce poukładać plasterki salami a następnie zwinąć do środka plastry boczku. dodatkowo na środku można ułożyć kilka plastrów w zależności od tego jak długie plasterki mieliśmy i czy objęły one całą babkę. W razie potrzeby trzeba najpierw wyłożyć środek dodatkowymi plastrami a później zwinąć brzegi.
Tort mięsny piec w 180°C (termoobieg) przez ok 90 minut (w zależności od wielkości formy i grubości „ciasta”.
Tort mięsny polecam podawać z sosami jak czosnkowy, pomidorowy, ziołowy lub/i warzywami świeżymi bądź gotowanymi lub pieczonymi.
—
BTW całości: 2380 g, 5688 kcal, B 385 g, T 449 g, W 23 g. W 100 g: 239 kcal, B 16 g, T 19 g, W 1 g.
ktoś tu podwędził pomysł z kuchni kwasiora…
Nie mam pojęcia kim jest kwasior, ale z tego co pamiętam kiedyś chyba ktoś w jakiejś w grupie udostępnił swój tort urodzinowy i ja zrobiłam wtedy swój. Jeśli jest podobny do czyjegoś to zbieg okoliczności.
Bry
może podwędził, może nie, ale sam od dawien, dawna robię podobne torty.
Zasadniczo uwielbiam białka i tłuszcze, tak, ze ów „kwasior” (pewnie chodzi o dietę Kwaśniewskiego) nie jest odkrywca Ameryki.
Na marginesie – super blog i przepisy.