Pyszny tort czekoladowy bez pieczenia sprawdzi się doskonale na różnego rodzaju okazje. Jest niesamowicie prosty oraz szybki do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Potrzebuje jedynie czasu na schłodzenie go przez kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego orzechowego spodu oraz intensywnej czekoladowej masy śmietankowej. Całość przełamują lekko kwaskowate maliny, co stanowi fantastyczne połączenie. Tylko uważajcie jeśli jesteście na redukcji i pilnujecie kalorii oraz odpowiedniego makro bo to bardzo smaczna istna bomba tłuszczowa a może być ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Składniki – tort czekoladowy bez pieczenia (tortownica 18 cm)
Spód orzechowy
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów pecan
- 50 g miękkiego masła 82%
- 10 g zmielonego na puder słodzika np. ksylitolu (ten należy wliczyć do makro), erytrytolu, stewii do smaku
Masa czekoladowa
- 250 g sera mascarpone
- 400 ml śmietanki 36%
- 150 g czekolady 85%
- 2 g kakao
- 10 g zmielonego na puder słodzika np. ksylitolu (ten należy wliczyć do makro), erytrytolu, stewii do smaku
Przygotowanie
Migdały i orzechy zmielić w młynku, ale nie za drobno by nie powstało masło orzechowe.
Do zmielonych orzechów dodać miękkie masło i opcjonalnie słodzik w postaci pudru a następnie dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 18 cm po wyłożeniu folią spożywczą, wykleić masą orzechową. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę do schłodzenia i stwardnienia spodu.
Śmietankę podgrzać w rondelku pilnując by się nie zagotowała. Gdy będzie już ciepła dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia. Tak przygotowaną masę odstawić do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia przed ubijaniem (ok 2h).
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Gdy masa będzie już puszysta, dodawać stopniowo po łyżce mascarpone, kakao i opcjonalnie słodzika. Miksować do całkowitego wymieszania wszystkich składników.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód orzechowy wygładzając wierzch łopatką. Polecam wypełnioną tortownicą delikatnie stuknąć o blat by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
Wierzch udekorować malinami bądź innymi owocami, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub innymi dodatkami (wliczając je w makro) a następnie schłodzić tort w lodówce przez minimum 3 godziny.
Jeśli szukacie innych pomysłów na torty, to polecam śmietankowo-truskawkowy albo bezowy.
—
BTW całości z w/w składników: 1072 g, 4972 kcal, B 64 g, T 482 g, W 72 g.
Dzieląc na 16 równych porcji, w jednej: 319 kcal, B 4 g, T 30 g, W 5 g.
Dzieląc na 8 równych części, w jednej: 621 kcal, B 8 g, T 60 g, W 10 g.
Dodaj komentarz