Tatar wołowy to klasyka gatunku i przyznam szczerze, że nie wiem czemu jeszcze nie pojawił się na moim blogu. U osób na dietach LCHF stanowi pełnowartościowy posiłek ale sprawdzi się także jako efektowna i smaczna przystawka podczas rożnego rodzaju uroczystości. Sekretem idealnego tatara jest oczywiście świeże mięso, najwyższej jakości ze sprawdzonego źródła. Doskonale sprawdza się tu polędwica wołowa. Rodzaj i ilość dodatków to już oczywiście Wasza inwencja twórcza. U mnie klasyczna wersja z cebulą, ogórkami i grzybkami.
Składniki na tatar wołowy (2 porcje):
- 200 g polędwicy wołowej
- 60 g cebuli szalotki
- 60 g ogórków kiszonych
- 2 żółtka
- 30 g grzybów marynowanych
- 10 g (1 łyżeczka) musztardy
- 10 g oliwy z oliwek extra virgin
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie kapary
- opcjonalnie anchois
- Mięso oczyścić z błonek i drobno posiekać bardzo ostrym nożem lub zmielić w maszynce. Osobiście polecam jednak siekane.
- Mięso przyprawić solą, pieprzem, musztardą i oliwą.
Ja wybieram wersję warstwową ponieważ ładnie prezentuje się wizualnie.
Mięso podzielić na odpowiednią ilość porcji a następnie każdą porcję rozdzielić na pół.
Za pomocą obręczy na środku schłodzonego talerza lub kamiennej deski uformować odpowiedni kształt z połowy porcji.
Na mięsie układać poszczególne warstwy. U mnie po kolei: cebula, ogórek kiszony, grzybki oraz kolejna warstwa mięsa, w której łyżeczką należy zrobić wgłębienie a następnie wbić do niego żółtko.
Tatar wołowy powinien być przyrządzany i podawany świeży.
Smacznego!
—
BTW całości (bez dodatkowego tłuszczu, który należy ewentualnie dodać by uzyskać odpowiednie makro): 410 g, 536 kcal, B 50 g, T 31 g, W 13 g. W 100 g: 131 kcal, B 12 g, T 8 g, W 3 g.
Dodaj komentarz