Witaj na moim blogu!

TATAR WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy)

4.9/5 - (7 ocen)

Tatar wołowy to klasyka gatunku i przyznam szczerze, że nie wiem czemu jeszcze nie pojawił się na moim blogu. U osób na dietach LCHF stanowi pełnowartościowy posiłek ale sprawdzi się także jako efektowna i smaczna przystawka podczas rożnego rodzaju uroczystości. Sekretem idealnego tatara jest oczywiście świeże mięso, najwyższej jakości ze sprawdzonego źródła. Doskonale sprawdza się tu polędwica wołowa. Rodzaj i ilość dodatków to już oczywiście Wasza inwencja twórcza. U mnie klasyczna wersja z cebulą, ogórkami i grzybkami.

tatar wołowySkładniki na tatar wołowy (2 porcje):

 

  1. Mięso oczyścić z błonek i drobno posiekać bardzo ostrym nożem lub zmielić w maszynce. Osobiście polecam jednak siekane.
  2. Mięso przyprawić solą, pieprzem, musztardą i oliwą.
  3. Cebulę, grzyby i ogórki posiekać w drobną kosteczkę.

Tatar wołowy może być podawany na różne sposoby w zależności od fantazji kucharza i tego gdzie będzie serwowany. I tak jedni mieszają wszystkie składniki razem. Inni tak jak ja formują warstwy z poszczególnych składników albo układają je w osobnych miseczkach lub na talerzu by każdy mógł sam dodać sobie ulubione składniki w odpowiedniej ilości.

Ja wybieram wersję warstwową ponieważ ładnie prezentuje się wizualnie.

Mięso podzielić na odpowiednią ilość porcji a następnie każdą porcję rozdzielić na pół.

Za pomocą obręczy na środku schłodzonego talerza lub kamiennej deski uformować odpowiedni kształt z połowy porcji.

Na mięsie układać poszczególne warstwy. U mnie po kolei: cebula, ogórek kiszony, grzybki oraz kolejna warstwa mięsa, w której łyżeczką należy zrobić wgłębienie a następnie wbić do niego żółtko.

Tatar wołowy powinien być przyrządzany i podawany świeży.

Smacznego!

BTW całości (bez dodatkowego tłuszczu, który należy ewentualnie dodać by uzyskać odpowiednie makro): 410 g, 536 kcal, B 50 g, T 31 g, W 13 g. W 100 g: 131 kcal, B 12 g, T 8 g, W 3 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *