Jak obiecałam w marcu w czwartki lub piątki serwuję Wam bezmięsne dania 😉 Zatem kolejny przepis dla amatorów ryb – tatar z łososia. Świetny i szybki sposób na przekąskę na co dzień, ale i od święta, ponieważ pięknie prezentuje się na stole podczas uroczystości więc śmiało możecie go umieścić w wielkanocnym menu 😉 Można go przygotować z surowej lub wędzonej ryby. U mnie wędzona w towarzystwie awokado i kiełków jarmużu, czyli bardzo lekka i wiosenna wersja 🙂
- 400 g wędzonego łososia (patrz na skład i pochodzenie)
- 80 g (4 sztuki) cebuli szalotki
- 300 g (2 duże sztuki) dojrzałego awokado
- 10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
- 30 g (6 łyżeczek) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu)
- 20 g (4 łyżeczki) soku z cytryny
- opcjonalnie kiełki lub rzeżucha (u mnie kiełki jarmużu)
- pieprz czarny mielony
- sól himalajska lub kłodawska
Łososia posiekać drobno a następnie wymieszać z sosem sojowym, oliwą, połową soku z cytryny oraz pieprzem.
Cebulki obrać, drobniutko posiekać, dodać do łososia i dokładnie wymieszać lub zostawić cebulę do ułożenia jako warstwę.
Awokado obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie skropić pozostałym sokiem z cytryny i posolić, dzięki czemu nie ściemnieje.
Do foremek (obręczy) nałożyć łososia i docisnąć.
Dodać cebulę jeśli układamy jako osobna warstwę i docisnąć.
Dołożyć awokado i ponownie docisnąć.
Posypać obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz kiełkami i ponownie docisnąć.
Wyłożyć ostatnią warstwę łososia, docisnąć i ostrożnie zdjąć foremkę.
Na wierzchu tatara udekorować pozostałymi kiełkami.
Podawać z oliwą z oliwek, sosem sojowym i ćwiartkami cytryny.
Smacznego!
—
BTW całości samego tatara: 840 g, 1541 kcal, B 104 g, T 111 g, W 43 g. W 100 g: 183 kcal, B 12 g, T 13 g, W 5 g. 1 sztuka (ok 210 g): 385 kcal, B 26 g, T 28 g, W 11 g. Makro można zmieniać dodając tłuszcz na talerzu np oliwę z oliwek, masło do keto pieczywa jeśli jadacie 😉
Dodaj komentarz