Tradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉
Składniki na ciasto (6 mini tart):
- 100 g mąki kokosowej
- 30 g łupin babki jajowatej
- 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna)
- 3 jajka
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz
- czosnek
- majeranek
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.
Silikonowe foremki na mini tartydokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów.
Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta.
Wylepione formy umieścić w lodówce na 20-30 minut.
Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
- 20 g suszonych grzybów
- 250 g kapusty kiszonej
- 40 g cebuli
- 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól himalajska
Grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny. Następnie gotować na malutkim ogniu pod przekryciem przez ok 30 minut w wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar.
Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut.
Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody, ugotowaną kapustę oraz cebulkę z masłem. Wyjąć liście laurowe i ziarenka pierzu i ziela angielskiego. Całość obficie przyprawić pieprzem oraz ewentualnie solą i dokładnie wymieszać cały czas podgrzewając przez ok 20-30 minut.
Na upieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz i zapiekać kolejne 10 minut.
Smacznego! 🙂
—
BTW w całości: 730 g, 1721 kcal, B 48 g, T 133 g, W 27 g. W 100g 236 kcal, B 7g, T 18 g, W 4 g.
Pyszota, 🙂 czy można czymś zastąpić babkę jajowata ?
Można zrobić według mojego pierwotnego przepisu na tartę jednak bez mąki migdałowej będzie zdrowiej gdyż nie powinno poddawać się obróbce termicznej orzechów i nasion.
Przepis na tartę jakoś dziwnie przypomina mi ten na tartę z majonezem i jajami z bloga ketoreva. Mogłabyś chociaż wspomnieć, że się inspirowałaś.. Zwłaszcza, że na swoim fanpage na fb piszesz jak to od ciebie kradną przepisy.
Jedyną inspiracją był mój przepis, który opublikowałam 15 lutego czyli 9 miesięcy przed Sabiną. Zastąpiłam w nim mąkę migdałową babką jajowatą w proporcji 1:1 ponieważ od jakiegoś czasu odchodzę od obróbki termicznej orzechów i nasion. Twoje oskarżenia są zatem bezpodstawne. Poza tym skoro czytałaś wczorajszy post to wiesz że korzystając z garstki składników lchf nie uniknie się podobieństw w przepisach (nie mylić z kopiuj-wklej).
super przepis fajnie że znalazłam ten blog pozdrawiam serdecznie
Cieszę się że podoba Ci się u mnie. Czuj się jak u siebie Pozdrawiam serdecznie
Czytam „łuski babki jajowatej” i myślę sobie „Boże a cóż to jest?” 3 minuty później okazuje się że mam ją w kuchni pod nazwą psyllium husk (mieszkam w UK) 😉 Przepis wędruje do zakładek!
Łuska lub łupina w Polsce a psyllium husk w anglojęzycznych krajach faktycznie 😉
Ja tez mieszkam za granica, ale psyllium husk internet tlumaczy mi jako babka plesznik…czy to to samo co babka jajowata? 🙂 Pozdrawiam serdecznie, super blog!
Chodzi o to, żeby to były łupiny/łuska a nie całe ziarenka.
dzieki ci dobra kobieto za ten wpis, tez mam klopot ze znalezieniem babki w moich stronach, psylium za to pod dostatkiem
Psylium husk to to samo co łupiny babko jajowatej, wiec korzystaj na zdrowie 🙂