Dzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się one tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty 😉

Składniki:
- 100 g mąki kokosowej
- 30 g łupin babki jajowatej
- 80 g oleju kokosowego
- 3 jajka
- przyprawy i dodatki:
- „na słodko”: opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia, wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp.
- wytrawne (w zależności od nadzienia): sól himalajska lub kłodawska, pieprz czarny mielony, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.
Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów.
Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta.
Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut.
Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.
Jeśli farsz wymaga zapiekania to w zależności od rodzaju farszu i jego przygotowania zapiekać kolejne 10-15 minut.
Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro 😉 U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa 😉 Przepisy oczywiście pojawią się na blogu 😉
Smacznego!
—
BTW całości: 390 g, 1320 kcal, B 41 g, T 110 g, W 17 g.
W 100 g: 338 kcal, B 11 g, T 28 g, W 4 g.
Hej OIa!
Uwielbiam Twoje przepisy, jednak jedna rzecz, której mi brakuje jest wtyczka Pinterest na Twoim blogu! Możliwość „przypięcia” Twoich przepisów byłaby super wygodna 🙂
Pozdrawiam, Zośka
Kruchość pierwsza klasa i jak prawdziwa tarta, ale jak dla mnie zapach kokosowy mocno przebija i chyba będę wykorzystywać w wersji słodkiej. Ogólnie bardzo fajny przepis – ja zrobiłam z cebulą i serem, jutro dorzucę boczek to powinno się zsynchronizować. pozdrawiam
Zdecydowanie w wersji wytrawnej trzeba użyć odpowiednich przypraw i mocnego w smaku farszu dla przełamania kokosowego aromatu 😉
Dokładnie – myślę, że mięsko na ostro będzie spoko.
Czy próbowałaś zrobić to z mąką konopną? Co generalnie o niej sądzisz? Czy nadaje się na LCHF?
Nie próbowałam z mąką konopną. W ogóle nie używam tej mąki. Tutaj mąka kokosowa nadaje słodkiego posmaku ciastu i nie stosuję dzięki temu żadnych słodzików.
„wylepić” nie, raczej rozsmarować. Ciasto wyszło konsystencji gęstej masy śmietanowej. A w piekarniku spłonęło z boków i mam płaski placek co zrobiłam źle? Miałam dość duże jajka, a zamiast mąki zmieniłam 100g wiórków. Bardzo proszę o pomoc
Konsystencja była nieodpowiednia. Powinna być plastyczna aby móc nią wylepić formę. Za duża porcja mokrych składników w stosunku do mokrych. Poza tym mąka kokosowa to nie jest to samo co zmielone wiórki kokosowe. Tym samym modyfikacja przepisu przełożyła się na efekt finalny i porażkę 😉 Następnym razem polecam trzymać się przepisu w 100% 😉
Tak zrobię 😉 w smaku dobre, trochę jak biszkopt ;B dziękuję
Na pewno spróbuję! Marzy mi się taka babeczka z budyniem i truskawkami ☺️ jest jakiś przepis na budyń keto? Będę szukać, ale może chcesz rozwinąć przepis ☺️
Hej 🙂 uwielbiam twoje przepisy, ale właśnie skończyła mi się mąka migdałowa :/. Czy jeśli zastąpie ją w całości mąką kokosową tarta wyjdzie? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
Można kombinować ale będą zupełnie inne proporcje i może być bardziej krucha.