
Pyszne i niezwykle chrupiące tacos serowo-łubinowe to znakomita alternatywa dla tradycyjnych mącznych wyrobów tego typu. Te niskowęglowodanowe i bezglutenowe tacos są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Do tego niezwykle uniwersalne, ponieważ znakomicie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami. Dzięki temu można dowolnie uzyskać potrzebne makro, a tym samym wkomponować je w menu zarówno na adaptacji, jak i na redukcji czy też innych celach oraz etapach diety. Polecam także przepis na chlebek pita bambusowy, muszelki serowe, tortillę czy wrapy.
Składniki – tacos serowo-łubinowe
Tacos
- 150 g mozzarelli do starcia (nie tej z zalewy)
- 50 g mascarpone
- 1 jajko
- 20 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (plus do podsypania przy wałkowaniu)
- 60 g mąki łubinowej
- 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- przyprawa prowansalska, suszone oregano i bazylia itp.
Dodatki
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- 40 g oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 50 g cebuli
- 150 g passaty pomidorowej 100%
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka wędzona itp.
- 150 g mixu sałat
- 50 g papryki czerwonej
- 50 g papryki żółtej
Przygotowanie
Ciasto
W pierwszym kroku ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie rozpuścić z dodatkiem mascarpone w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej przez ok, 1,5 min.
Do rozpuszczonych serów dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto.
Ciasto podzielić na potrzebną ilość porcji (tutaj 5). Następnie przystąpić do wałkowania. Można je także najpierw schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce.
Jeśli ciasto się klei, można je dla ułatwienia warto umieścić między dwoma arkuszami papieru i wałkować każdy do uzyskania cienkiego, okrągłego placka.

Każdy placek uformować w kształt podłużnej muszelki. Formę keskówkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć uformowane ciasto. Do środka można także włożyć papier by podczas pieczenia nie nie opadły brzegi.

Muszelki można także powiesić na 2-3 drucikach od kratki w piekarniku.
Tacos piec w temperaturze 180⁰C góra-dół przez ok. 25 minut, obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale było złociste.

Dodatki
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek.
W kolejnym kroku dodać i podsmażyć mięso z dodatkiem ulubionych przypraw.
Następnie wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Gotowe miseczki wypełnić przygotowanym mixem sałat, pokrojoną w kotkę papryką lub innymi warzywami oraz mięsem.
Całość można także posypać serem lub dodać ulubione sosy.
—
BTW całości samego pieczywa: 349 g, 956 kcal, B 74 g, T 63 g, W 10 g.
Dzieląc ciasto na 5 równych porcji, w jednej: 191 kcal, B 15 g, T 13 g, W 2 g.
—
BTW całości z w/w dodatkami: 1349 g, 2255 kcal, B 171 g, T 152 g, W 33 g.
Dzieląc na 5 równych porcji z w/w dodatkami, w jednej: 451 kcal, B 34 g, T 30 g, W 7 g.
Świetny artykuł. W trakcie poszukiwania w sieci informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale często tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Czuję, że chyba powinienem podziękować za Twój trud. Będę rekomendował to miejsce i częściej tu zaglądał, by zobaczyć nowe posty.
Bardzo mi miło 🙂