Wprawdzie sama rzadko jadam desery, ale czasem przygotowuję coś dla córki czy gości i oczywiście dla Was bo wiem, że lubicie i wyczekujecie keto „słodkości”. Tym razem jest to błyskawiczny i bardzo prosty smakołyk gotowy w parę minut. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka składników takich jak orzechy, śmietanka kokosowa lub mascarpone oraz oczywiście jabłka i cynamon 😉 W smaku przypomina szarlotkę a nie wymaga pieczenia ani podgrzewania więc jest idealny nawet gdy odwiedzą nas niespodziewani goście 😉
- 200 g orzechów (u mnie orzechy pecan z racji świetnego makro)
- 200 g śmietanki kokosowej lub 150 g serka mascarpone i 50 g śmietanki 36%
- 200 g jabłek
- cynamon cejloński
- szczypta wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- opcjonalnie słodzik (ksylitol, erytrytol, stewia do smaku)
Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki.
W wersji bez laktozy śmietankę kokosową z dodatkiem wanilii ubić mikserem na puszystą pianę.
Jeśli nie unikacie nabiału można użyć mascarpone, śmietanki 36% i wanilii.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobne kawałki a następnie uprażyć w rondelku z odrobiną wody i cynamonu mieszając by się nie przypaliły. Podsmażać aż jabłka będą miękkie.
W obu wersjach można dodać opcjonalnie słodzik zarówno do masy jak i do jabłek choć uważam, że nie ma takiej potrzeby dzięki słodkości jabłek i śmietanki lub mascarpone 😉
Deser wykładać do szklanki warstwowo. U mnie naprzemiennie wylądowały orzechy, śmietanka, jabłka, śmietanka i znów jabłka.
Tak przygotowany deser można schłodzić w lodówce lub zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
—
BTW całości w wersji bez laktozy: 555 g, 1989 kcal, B 24 g, T 187 g, W 40 g. W 100 g: 358 kcal, B 4 g, T 34 g, W 7 g.
BTW całości wersji z nabiałem: 555 g, 2310 kcal, B 28 g, T 223 g, W 35 g. W 100 g: 416 kcal, T 40 g, W 6 g.
Dodaj komentarz