Witaj na moim blogu!

SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

3.8/5 - (16 ocen)

Uwielbiam cynamon i wszystko co z nim można przyrządzić. Oczywiście szarlotka to numer jeden jeśli chodzi o ciasta. Przygotowanie jej w wersji LCHF wcale nie jest takie trudne. Bazę stanowi ciasto na tartę a dla uzyskania lepszych proporcji BTW dodaję bitą śmietanę lub keto lody 😉

Składniki (forma ok 20-23 cm):

Składniki:

100 g mąki kokosowej

30 g łupin babki jajowatej

80 g oleju kokosowego

3 jajka

opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol,  stewia

szczypta wanilii

Składniki na farsz jabłkowy:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera.

Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów.

Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta.

Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut.

Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C  przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki.

Jabłka przesmażyć na małym ogniu dodając cynamon i opcjonalnie słodzik.

Przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na upieczoną tartę a następnie piec przez kolejne 10-15 minut w w temperaturze 180°C obserwując by nie przypiekły się za bardzo brzegi ciasta.

Szarlotka LCHF doskonale komponuje się w towarzystwie bitej śmietany lub lodów, które oczywiście trzeba wliczyć w makro.

Smacznego!

BTW całości: 950 g, 1644 kcal, B 50 g, T 115 g, W 81 g.

W 100 g: 173 kcal, B 5 g, T 18 g, W 9 g.

21 komentarzy

Anita

Mam trzy pytania:
1)Czy smietanka kokosowa to stała część mleczka koko czy kupowana oddzielnie jako śmietanka a nie mleczko?
2)Dlaczego unikasz nabialu?Czy jest jakiś szczególny powód czy po prostu Ci nie służy?(w jakim sensie)
3)Czy pojawi sie na blogu przepis na lody? Pozdrawiam i proszę prowadź tego bloga bo przepisy są mega ! 😉

Odpowiedz
Ola

Ad 1. Śmietanka kokosowa to stała i najbardziej tłusta warstwa mleka kokosowego. Z racji tego że staram się eliminować nabiał, zastępuję go właśnie śmietanką kokosową. Najbardziej praktyczna jest zatem gotowa śmietanka aby nie marnować pozostałej części mleka. Polecam tą śmietankę 95% 🙂
Ad2. Unikam nabiału bo źle się po nim czuję i zaraz widzę zmianę chociażby na mojej twarzy (opuchlizna, wypryski itp.). Poza tym nakręca głód. Po posiłku z nabiałem szybciej jestem głodna.
Ad. 3 Oczywiście przepisy na różnego rodzaju lody również pojawią się na blogu 😉
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
reprezentant_paleo

Ad2. Nic w tym dziwnego, po pierwsze jakość nabiału i ilość hormonów oraz antybiotyków w nim zawarta przewyższa mięso kilkukrotnie. Druga kwestia, są badania, że nabiał pomimo niskiego indeksu glikemicznego ma bardzo wysoki indeks insulinowy. Chociaż poziom cukru we krwi nie podnosi się kolosalnie, to wyrzut insuliny jest nieproporcjonalnie wyższy, co by mogło skutkować spadkiem glikemii i wilczym głodem. Wszystkie ssaki na ziemi powinny pić mleko swojego gatunku 🙂

Odpowiedz
Vege-LCHF

Wszystkie ssaki na ziemi piją mleko swojego gatunku tylko w okresie wzrostu – żaden dorosły ssak nie „ciągnie cycka”

Odpowiedz
Ola

Dlatego właśnie ograniczam nabiał do minimum i tylko tam gdzie naprawdę nie da się jej zastąpić sporadycznie używam produktów z laktozą.

Magda

Z drugiej strony, ludzie robią wiele innych rzeczy, których nie robią pozostałe ssaki, np. prowadzą samochody, budują skomplikowane maszyny. To chyba, aby być całkiem autentycznie paleo i z tego należałoby zrezygnować ;).

Koti

W diecie wegetariańskiej jajko zastępuje się siemieniem lnianym (koleżanka stosuje), ale nie wiem jak to się ma do diety ketogenicznej. Chcę dodać, że dopiero zaczynam moją drogę z dietą keto. Po kilku dniach – super.

Odpowiedz
Ola

Siemię lniane jest dopuszczane w dietach LCHF. Jednak jajka a szczególnie żółtka mają wiele cennych wartości odżywczych więc jeśli nie jesteś weganką i nie masz nietolerancji na jajka to nie eliminuj ich z jadłospisu 😉

Odpowiedz
Ola

Jak tradycyjna szarlotka 😉 Kwestia tego czy lubisz gdy ciasto lekko zmięknie od jabłek czy wolisz świeże 😉

Odpowiedz
Grażyna

Smaczna szarlotka :). Oleńko z może by tak jakieś ciasto ze śliwkami (węgierki), może coś zaproponujesz jak to zrobić :).

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *