Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

SPAGHETTI CARBONARA (keto, LCHF, bez glutenu)

Kuchnia włoska jest pyszna i prosta, ale kojarzona z węglowodanami. Jednak przy odpowiedniej modyfikacji nadaje się także do modelu LCHF. Wystarczy tylko użyć makaronu konjac lub z cukinii by w towarzystwie sosu uzyskać pyszne spaghetti carbonara.  To szybkie i bardzo proste danie z boczkiem, serem i jajkami w klasycznej wersji nie zawiera śmietany, ale na LCHF śmiało można ją dodać.  Idealny obiad gdy nie macie czasu na stanie w kuchni. Gotowe w 15 minut!  Polecam także spaghetti z sosem bolognesse. 

Spaghetti carbonara

Składniki – spaghetti carbonara:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 40 g startego sera pecorino
  • 40 g startego parmezanu
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • 300 g makaronu konjac spaghetti

Makaron spaghetti konjac przepłukać pod gorącą bieżącą wodą na sitku a następnie przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku.

Z boczku odkroić skórę a pozostałą część pokroić w kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i czosnek, mieszając by się nie przypaliły.

Jajka wbić do miski a następnie dodać pieprz mielony i wymieszać dokładnie widelcem.

Do masy jajecznej dodać starte sery, pozostawiając odrobinę do posypania gotowego dania. Całość dokładnie wymieszać.

Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać z podsmażonym boczkiem i wytopionym z niego tłuszczem.

Następnie powoli wlać przygotowaną masę jajeczną energicznie mieszając tak by powstał kremowy sos a nie jajecznica.

W wersji ze śmietaną należy dodać ją do masy jajeczno-serowej, wymieszać i dopiero całość wlać do makaronu na patelni dokładnie mieszając by sos nie ściął się podczas podgrzewania.

Spaghetti carbonara wyłożyć na talerze, posypując pozostałym serem oraz posiekaną natką pietruszki.

Makro i tłuszcz można podbijać tłuszczem dodanym do gotowej potrawy na talerzu dolewając np. oleju MCT, oliwy z oliwek, oleju lnianego, z ogórecznika itp.

Smacznego!

BTW całości bez śmietany: 823 g, 1305 kcal, B 92 g, T 100 g, W 2 g. W 100 g: 159 kcal, B 11 g, T 12 g, W 0,5 g.


10 komentarzy

Piotrek

2 pytanka, dodac cale jajka? i czy makro uwzględnia makaron? bo na moje powinno być 12 wegli, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .