Kuchnia włoska jest pyszna i prosta, ale kojarzona z węglowodanami. Jednak przy odpowiedniej modyfikacji nadaje się także do modelu LCHF. Wystarczy tylko użyć makaronu konjac lub z cukinii by w towarzystwie sosu uzyskać pyszne spaghetti carbonara. To szybkie i bardzo proste danie z boczkiem, serem i jajkami w klasycznej wersji nie zawiera śmietany, ale na LCHF śmiało można ją dodać. Idealny obiad gdy nie macie czasu na stanie w kuchni. Gotowe w 15 minut! Polecam także spaghetti z sosem bolognesse.
Składniki – spaghetti carbonara:
- 200 g wędzonego boczku
- 40 g startego sera pecorino
- 40 g startego parmezanu
- 4 jajka
- 1 ząbek czosnku
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
- 300 g makaronu konjac spaghetti
Makaron spaghetti konjac przepłukać pod gorącą bieżącą wodą na sitku a następnie przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku.
Z boczku odkroić skórę a pozostałą część pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek i czosnek, mieszając by się nie przypaliły.
Jajka wbić do miski a następnie dodać pieprz mielony i wymieszać dokładnie widelcem.
Do masy jajecznej dodać starte sery, pozostawiając odrobinę do posypania gotowego dania. Całość dokładnie wymieszać.
Na patelnię wyłożyć makaron i wymieszać z podsmażonym boczkiem i wytopionym z niego tłuszczem.
Następnie powoli wlać przygotowaną masę jajeczną energicznie mieszając tak by powstał kremowy sos a nie jajecznica.
W wersji ze śmietaną należy dodać ją do masy jajeczno-serowej, wymieszać i dopiero całość wlać do makaronu na patelni dokładnie mieszając by sos nie ściął się podczas podgrzewania.
Spaghetti carbonara wyłożyć na talerze, posypując pozostałym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
Makro i tłuszcz można podbijać tłuszczem dodanym do gotowej potrawy na talerzu dolewając np. oleju MCT, oliwy z oliwek itp.
Smacznego!
—
BTW całości bez śmietany: 823 g, 1305 kcal, B 92 g, T 100 g, W 2 g. W 100 g: 159 kcal, B 11 g, T 12 g, W 0,5 g.
Super przepis, na pewno skorzystam, dziękuje. 🙂
Polecam 🙂
Super
Szybkie, proste i tanie 🙂
Makaron konyak tani nie jest, ale faktycznie bardzo dobre 🙂
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić 😉
Karbo – nara to idealna nazwa dla dania keto ☺ przepis super
2 pytanka, dodac cale jajka? i czy makro uwzględnia makaron? bo na moje powinno być 12 wegli, pozdrawiam 🙂
Używamy całych jajek a co do obliczeń to nie liczymy błonnika a makaron to zero węgli, czyli cukru 😉
Czy ten makaron ma być taki dziwny twardy??? Czy coś źle zrobilan?
Twardy to on nie jest, raczej gumowaty każdy mówi 😉