Witaj na moim blogu!

SPAGHETTI BOLOGNESE Z INDYKA (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja)

4.9/5 - (12 ocen)

Mój ulubiony i sprawdzony przepis na proste i ekspresowe danie, które można przygotować na zapas, poporcjować a nawet zamrozić! Pyszne i aromatyczne spaghetti bolognese z indyka! Bardzo łatwe do policzenia oraz zmodyfikowania pod indywidualne potrzeby makro. Znakomicie sprawdzi się zarówno u osób na redukcji, jak i po podbiciu tłuszczów także na adaptacji lub innym etapie diety. Sos bolognese doskonale komponuje się z niskowęglowodanowym makaronem z cukinii, koncjac lub bambusowym, jak i tradycyjnym makaronem na przykład podczas rodzinnego obiadu.

Składniki – spaghetti bolognese z indyka

Przygotowanie

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę a następnie zeszklić na rozgrzanej w garnku oliwie.

W kolejnym kroku dodać mięso mielone, sól oraz pieprz i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na biały.

Następnie dodać pasatę pomidorową i suszone zioła: bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowy sos podawać na przykład z makaronem z cukinii, makaronem koncjac lub bambusowym. Dodatkowo całość można posypać startym parmezanem. Wszelkie dodatki należy oczywiście wliczyć w makro posiłku.

BTW całości bez dodatków: 505 g, 890 kcal, B 51 g, T 70 g, W 12 g.

Dzieląc na dwie równe porcje, w jednej: 445 kcal, B 26 g, T 35 g, W 6 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *