Sos holenderski sprawdzi się idealnie wśród osób na LCHF. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut więc naprawdę warto stosować go w kuchni. Kremowy i subtelny, idealnie komponuje się z jajkami, rybami bądź warzywami np. szparagami 🙂

Składniki:
- 100 g masła
- 4 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- sól kłodawska
- pieprz biały
Masło rozpuścić w rondelku pilnując by się nie przypaliło.
Żółtka ubić za pomocą miksera z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Powoli dodawać gorące masło cały czas miksując.
Sos powinien być lekki i puszysty o jasno żółtym kolorze i mieć konsystencję majonezu. Należy go podawać na bieżąco bez podgrzewania bo może się zmienić się w omlet 😉
[…] bekonie z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Osobom na LCHF, keto i DO polecam również sos holenderski, który pasuje do niego idealnie […]