Witaj na moim blogu!

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu)

3.6/5 - (34 ocen)

Tym razem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas zna 🙂 Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie tak. Dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjne mielone, które są znakomitym daniem LCHF! Bez jajek, bułki, panierki itp. Po prostu samo mięso! 🙂

15578949_1156034807783186_4376344847890272545_n-2

Jakość kotletów mielonych zależy przede wszystkim od mięsa. Odradzam zakup paczkowanego, gotowego mięsa mielonego, którego skład na etykietach jest bardzo długi z racji chemicznych dodatków i wypełniaczy. Chcąc mieć pewność co do jakości mięsa polecam kupić wybrane kawałki w sprawdzonym sklepie mięsnym, zmielić je w domu lub na miejscu w sklepie. Mięso musi mieć odpowiednie proporcje tłuszczu i białka, żeby nie było zbyt chude. Moje idealne mięso mielone to: szynka, karkówka, łopatka oraz podgardle.

Natomiast sekretem soczystych mielonych jest wyrobienie mięsa z dodatkiem wody, dzięki której są miękkie, sprężyste i soczyste.

Kolejny patent to odpowiednie smażenie. Początkowo kotlety należy smażyć na dużym ogniu na rozgrzanym tłuszczu później zmniejszyć ogień i nadal smażyć przez ok 5 minut w zależności od wielkości kotletów. Smażone na zbyt dużym ogniu spalą się z wierzchu a w środku będą surowe. Jeśli ogień będzie od początku zbyt słaby kotlety wciągną bardzo dużo tłuszczu i nie będą soczyste.

Również skład jest bardzo prosty i tradycyjny bez bułek, panierek itp. Wystarczy sól i pieprz. Ewentualnie zeszklona na tłuszczu cebula lub wyciśnięty czosnek.

Składniki (ilość kotletów zależy od ich wielkości – u mnie wychodzi 7-8 kotletów):

1 kg mięsa mielonego (u mnie: 375 g łopatki, 130 g szynki, 420 g karczku i 75 g podgardla)

300 ml zimnej wody

4 ząbki czosnku

sól kłodawska i pieprz czarny do smaku

smalec gęsi do smażenia

Mięso mielone wyrobić z zimną wodą, wyciśniętym czosnkiem lub zeszkloną 1 cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać sól i pierz do smaku i bardzo dobrze wyrobić aby mięso było pulchne i napowietrzone.  Mokrymi dłońmi formować odpowiedniej wielkości kotlety.

Tłuszcz dobrze rozgrzać na patelni. Kotlety smażyć na dużym ogniu do zrumienienia a następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez ok 5 minut, aby mięso nie było surowe w środku.

Gotowe kotlety zajadać ze smakiem 😉

Smacznego! 🙂

19 komentarzy

Ola

Odpowiednia ilość wody oraz dobre wyrobienie mięsa spowoduje że nie będzie ono wodniste a nabierze sprężystości i lekkości a kotlety będą soczyste i wilgotne.

Odpowiedz
Basua

Smažę kotlety lata świetlne, ale nadszedł czas na odrzucenie z powodu uczulenie na pszenicę bułki i klops dzisiaj zmieniłam karczek i dodałam jak zwykle sól pieprz czosnek uduszoną cebulkę jak zawsze i i i WODĘ… no i sukces pyszne, soczyste itd. bez bułki. Przyszły zięć zjadł 5 to dopiero recenzja. Pozdrawiam

Odpowiedz
Asia

Kotlety mielone z wodą robię już od lat i zawsze były podawane z ziemniakami. Z czym je podawać teraz?

Odpowiedz
Marcel Tomasz

Spoko kotleciki.
Oprócz czosnku dodałem cebulkę oraz mielony kmin rzymski. Mięso po wyrobieniu jest trochę kleiste więc można sobie pomóc gałkownicą do lodów. Odmierzy proporcjonalne mięsne kulki na kotleciki a i rączki pozostaną czyste.
Dzięki za przepis

Odpowiedz
Ola

Nie oddaję jajka bo kotlety i bez tego pięknie się kleją dzięki odpowiednim proporcjom mięsa. Poza tym jajko powoduje że są bardziej twarde i zbite. Dodatkowo ja unikam białka jaj więc jeśli potrawa nie wymaga obecności jajek to ich nie używam.

Odpowiedz
agata

A o co ci chodzi z : kotlety „wodą wyrobić” ?
sorka za pytanie ale jestem początkową i w kuchni mi nie najlepiej ;D
zrobiłam kotlety mielone jedne z cebulą, a drugie z czosnkiem.
z czosnkiem nie smakowały 🙁 ale z cebulą tak 🙂 moja babcia robiła zawsze bardzo pyszne kotlety mielone ale na bułce tarce i z dodatkiem mleka. były mięciusienkie w środku.
moje mielone wieprzowe nie były aż tak miękię 🙁
może to jest to o co ci chodzi z „wyrobieniem wody”? wytłumaczysz mi?
z gory dziękuje!

Odpowiedz
Ola

Do mięsa dodajesz wodę lub bulion i wyrabiasz je ręką do dokładnego połączenia. Dzięki temu kotlety są soczyste a nie suche i zbite.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *