Soczysta wątróbka to nie tylko pyszny posiłek, ale i prawdziwy superfood. Wiele osób za nią nie przepada, a szkoda, bo jest bardzo wartościowym posiłkiem. Choć do fotogenicznych nie należy, to polecam ją, ponieważ dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Polecam wersję saute, czyli bez żadnej panierki tylko przyprawioną solą i pieprzem smażoną w sosie własnym, z dodatkiem cebuli. Szybka i łatwa w przygotowaniu na pewno Wam zasmakuje!
Składniki – soczysta wątróbka
- 500 g wątróbki drobiowej (tutaj indyczej)
- 70 g cebuli
- 40 g tłuszczu do smażenia np. smalec gęsi , masło klarowane
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie – soczysta wątróbka
Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz (ilość zależy od makro i etapu oraz celu diety). Podsmażyć na nim cebulę na rumiano, a następnie zdjąć cebulę z patelni.
Wątróbkę oprószyć pieprzem i smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, który został na patelni. Wyróbka ma się jedynie zrumienić z wierzchu.
Pod koniec smażenia dodać cebulę i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Wątróbka ma być w środku lekko różowa. Po usmażeniu całość posolić do smaku.
Podawać z niskowęglowodanowymi warzywami surowymi lub gotowanymi bądź z kiszonkami.
Nawet mój mąż zauważył, że wątróbka z tego przepisu jest lepsza niż ta, którą robiłam zwykle 😉
Witaj Olu, na poczatek komplementy za super pomyslowe i smaczne przepisy!
Czy zamiast watrobki wieprzowej mozna uzyc drobiowej? W Holandii brak wieprzowej a jak jest to sporadycznie.
Pozdrowienia Agnieszka
Cześć Agnieszko, jeśli nie masz dostępu do wątróbki wieprzowej lub wołowej albo nie jesteś ich fanką to jak najbardziej możesz ją zastąpić wątrobą drobiową. Na zdrowie! 😉
Agnieszka zapytaj u rzeznika a nie w supermarkecie. Moj rzeznik mi nawet mozdzek zalatwi 😉 I mielone z surowego boczku i lopatki (50/50), mega soczyste i pycha 😉
Lubię placki
A jak u tej wątróbki z btw:)?
Tabele kalorii wskażą BTW wątróbki w zależności od rodzaju.
Pani Olu, a przepisy z Pani strony są przygotowywane na ile porcji?