Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

SOCZYSTA WĄTRÓBKA WIEPRZOWA SAUTE (bez glutenu, mąki i laktozy)

5/5 - (3 ocen)

Wiele osób nie przepada za wątróbką, a szkoda, bo jest bardzo wartościowym posiłkiem 🙂 Choć do fotogenicznych nie należy 😉 to polecam ją, ponieważ dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Polecam wersję saute, czyli bez żadnej panierki tylko przyprawioną solą i pieprzem smażoną w sosie własnym.

20151122_101444 (2)

Składniki:

Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni dobrze rozgrzać smalec. Podsmażyć na nim cebulę na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni.

Wątróbkę oprószyć pieprzem i smażyć na rozgrzanym smalcu, który został z cebuli z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni.

Pod koniec smażenia dodać cebulę i masło i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Wątróbka ma być w środku lekko różowa. Po usmażeniu całość posolić do smaku.

Smacznego! 🙂

8 komentarzy

Kamila

Nawet mój mąż zauważył, że wątróbka z tego przepisu jest lepsza niż ta, którą robiłam zwykle 😉

Odpowiedz
Agnieszka

Witaj Olu, na poczatek komplementy za super pomyslowe i smaczne przepisy!

Czy zamiast watrobki wieprzowej mozna uzyc drobiowej? W Holandii brak wieprzowej a jak jest to sporadycznie.

Pozdrowienia Agnieszka

Odpowiedz
Ola

Cześć Agnieszko, jeśli nie masz dostępu do wątróbki wieprzowej lub wołowej albo nie jesteś ich fanką to jak najbardziej możesz ją zastąpić wątrobą drobiową. Na zdrowie! 😉

Odpowiedz
Dorota

Agnieszka zapytaj u rzeznika a nie w supermarkecie. Moj rzeznik mi nawet mozdzek zalatwi 😉 I mielone z surowego boczku i lopatki (50/50), mega soczyste i pycha 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *