Wiele osób nie przepada za wątróbką, a szkoda, bo jest bardzo wartościowym posiłkiem 🙂 Choć do fotogenicznych nie należy 😉 to polecam ją, ponieważ dostarcza wielu składników mineralnych, przede wszystkim znacznych ilości dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi. Jest także znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Polecam wersję saute, czyli bez żadnej panierki tylko przyprawioną solą i pieprzem smażoną w sosie własnym.
Składniki:
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 1 cebula pokrojona w piórka
- sSmalec gęsi do smażenia
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni dobrze rozgrzać smalec. Podsmażyć na nim cebulę na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni.
Wątróbkę oprószyć pieprzem i smażyć na rozgrzanym smalcu, który został z cebuli z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni.
Pod koniec smażenia dodać cebulę i masło i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Wątróbka ma być w środku lekko różowa. Po usmażeniu całość posolić do smaku.
Smacznego! 🙂
Nawet mój mąż zauważył, że wątróbka z tego przepisu jest lepsza niż ta, którą robiłam zwykle 😉
Witaj Olu, na poczatek komplementy za super pomyslowe i smaczne przepisy!
Czy zamiast watrobki wieprzowej mozna uzyc drobiowej? W Holandii brak wieprzowej a jak jest to sporadycznie.
Pozdrowienia Agnieszka
Cześć Agnieszko, jeśli nie masz dostępu do wątróbki wieprzowej lub wołowej albo nie jesteś ich fanką to jak najbardziej możesz ją zastąpić wątrobą drobiową. Na zdrowie! 😉
Agnieszka zapytaj u rzeznika a nie w supermarkecie. Moj rzeznik mi nawet mozdzek zalatwi 😉 I mielone z surowego boczku i lopatki (50/50), mega soczyste i pycha 😉
Lubię placki
A jak u tej wątróbki z btw:)?
Tabele kalorii wskażą BTW wątróbki w zależności od rodzaju.
Pani Olu, a przepisy z Pani strony są przygotowywane na ile porcji?